Rasism förekommer inte i nämnvärd utsträckning inom friidrott. Det hävdar friidrottsföreningen IF Raseborgs verksamhetsledare Glenn Lignell.
Enligt honom kan orsaken vara den, att lagsporter och individuella idrottsgrenar skiljer sig mycket från varandra.
- Kontakten saknas ju i friidrott nästan helt, man lägger inte just krokben åt varandra eller greppar tag i armen då någon ska kasta iväg spjutet, säger Lignell.
Däremot finns det nog säkert rasism utanför banorna på samma sätt som i andra idrottsgrenar.
- Säkert blir utlänningar någon gång kallade för ett och annat. Det att finlandssvenskar blir kallade något eller finskspråkiga blir kallade för något har jag hört om och upplevt. Jag har inte personligen upplevt sådana saker jag skulle ta väldigt illa vid, utan jag har mera tänkt att det är en del av något slags psykning, säger Lignell.
Psykning vid uppvärmningen
Det förekommer mycket psykning till exempel vid uppvärmningen före en tävling.
- Att psyka sina motståndare på det sättet kan man kanske kalla för en naturlig del av idrotten.
Lignell säger att man under uppvärmningen kan psyka sin motståndare till exempel genom att kasta med för lätta redskap.
- Eller så kan man säga åt motståndaren att ”det ser lite ut som om din arm skulle vara i fel ställning när du kastar”. Sådana sätt att psyka använder man sig av för att göra motståndaren orolig, säger han.
Trots att Glenn Lignell inte själv har hört eller upplevt direkt rasism på friidrottsplanerna, säger han inte att det inte skulle förekomma.
”Kenyaner är inte riktiga finländare”
En annan, åtminstone delvis rasistisk sak, som kommit fram gäller två kenyanska långdistanslöpare som blivit finländska medborgare.
- De representerade tidigare Turun Urheiluliitto, men har nu bytt klubb till IF Länken. Speciellt den ena av de här löparna vinner ju finländska mästerskap på löpande band och det förekommer kommentarer i stil med att ”inte är han ju någon riktig finländare”, säger Glenn Lignell.
Hur problematiken med rasismen inom idrotten kunde lösas, har han egentlig en inte, men han säger att det antagligen är ett djupgående problem som förekommer på ett allmänt plan i ett samhälle som mår dåligt.
- Varför det sedan tar sig uttryck i till exempel en fotbollsmatch är svårt att säga.
- Ett sätt att lösa problemet är förstås att personer som ropar sådana här saker plockas bort från läktarna, säger Lignell.
Läs också artiklar om rasisim inom den västnyländska fotbollen: Om EIF-spelare säger att "rasisim är vardagsmat" och om rasistiska tillrop på lokalderby.
I ljudklippet här invid hörs också en kort intervju med Robert Wahlstedt. Han är tränare för Ekenäs IF:s P99-fotbollspojkar som finalspelade mot HJK från Helsingfor i den internationella fotbollsturneringen Helsinki Cup.