En liten grupp mänskor ville ordna en folkfest i Norra hamnen i Ekenäs. Men själva processen drog ut på tiden och kravlistan blev så lång att evenemanget skrotades. Raseborgs stad får en känga för att inte varit speciellt samarbetsvillig.
En av festens initiativtagare är Ylva Rancken-Lutz. Hon har tidigare varit aktiv i debatten om ett eventuellt köpcenter i Norra hamnen. Hon berättar att tanken var att öppna upp området som vanligtvis är stängt för allmänheten.
- Vi tyckte det skulle vara roligt att få använda området till något roligt. Vi ville ordna en positiv folkfest för alla istället för en protest, förklarar Rancken-Lutz.
Hon blev inspirerad av projekt bland annat i Malmö som handlar om hållbar konsumtion och att utnyttja tomma lokaler.
- Projektet är jätte inspirerande så jag vill gärna ta idéer till Ekenäs och göra den här staden roligare, säger hon.
Lång väntan på lov
Men trots att det handlade om ett gratis evenemang där folk skulle få sälja loppisprylar, steka plättar och jonglera blev processen till sist för krävande.
Allt började med att tillståndet från staden Raseborgs sida drog ut på tiden på grund av semestrar. När gruppen fick tillståndet var det kopplat till många krav.
- Det fanns 25 bilagor om alla möjliga krav som man kanske behöver, berättar Ylva Rancken-Lutz.
Visst kände gruppen till att man behöver ha ordningsvakter men att gruppen behövde ordna tillfälliga toaletter för en kostnad på runt 1000 euro var en överraskning. En försäkring, trafik- och utrymningsplan behövdes också. Gruppen skulle också vara tvungen att vara i kontakt med räddningsverket men så långt kom aldrig gruppen innan energin började tryta.
"Staden sätter käppar i eget hjul"
Ylva Rancken-Lutz önskar att Raseborgs stad skulle varit mera hjälpsamma. Hon förstår att man måste hålla sig till reglerna men hon tycker att problemen nog skulle ha lösts om staden varit mera samarbetsvillig.
- Om det finns tillräcklig välvilja att få ett evenemang igång så skulle det gå, hävdar Rancken-Lutz som hade hoppats på att staden hade sett gruppen som en samarbetspartner.
- Staden sätter käppar i eget hjul. Det är synd för i slutändan så förlorar också staden på det här.
Inget svar hos polisen
Något som också förargar Rancken-Lutz är att det inte varit lätt att få kontakt med Raseborgspolisen. Efter att ha ringt runt en hel dag utan resultat fick Rancken-Lutz till sist tag på en polis i Kyrkslätt.
- De lovade att de skulle maila Ekenäspolisen och att de i sin tur skulle höra av sig. Det har nu gått en vecka men Ekenäspolisen har ännu inte hört av sig.