Äventyrstävlingen Endurance Quest går ut på att tävla i olika uthållighetsgrenar i ungefär 16 timmar eller mera, utan att hålla paus. Det är ingen söndagspromenad direkt.
- Jag ska cykla 50 km, paddla nästan 50 kilometer och löpa lite under 30 km. Förutom det här finns det några överraskningsmoment. Jag tror det är någon slags repuppgift där vi ska klättra eller åka ner för rep och så tror jag vi ska åka ungefär 5 kilometer på rullskridskor, säger tävlingsdeltagaren Henrika Malmström.
Äventyrstävlingen Endurance Quest ordnas på fredag (25.7) i skärgården i Raseborg och Ingå. Tävlingskansliet är i Snappertuna.
Skärgården peppar
I en sådan här mångfacetterad tävling ska man inte ha en favoritgren.
- Man ska gilla allt och vara mångsidig, men i och med att skärgården här är så otroligt fin ser jag mest fram emot paddlingen, säger Malmström som jobbar som kaptenlöjtnant vid Nylands brigad.
Till skillnad från triathlon vet deltagarna inte exakt vad de kommer att göra. Men arrangörerna ger så pass mycket information om tävlingen så deltagarna kan planera hur mycket vatten och energi de ska bära med sig.
Ingen tid för fika
Deltagarna tävlar i par och har 24 timmar tid att slutföra loppet. Henrika Malmström gissar på att vinnartiden blir kring 16 timmar. Du hinner knappast på en kaffe och bulle till bensinstationen under loppet?
- Nej, det hinner man inte med under sådana här korta lopp som räcker under ett dygn. Jag bär med mig allt jag behöver.
Åtminstone redaktören blir andfådd redan av att höra tävlingsbeskrivningen, men kanske det är ändå psyket som pressas mera än fysiken.
- Det är tungt både mentalt och fysiskt, men terrängen är bekant i och med att jag bott och tränat i Ekenäs. Jag kommer att njuta av det jag ser. Därför tror jag det blir hårdast press på fysiken.
Kvinna i herrklassen
Henrika Malmström är helt klart en kvinna, en stålkvinna. Ändå tävlar hon i herrklassen.
- Rutten är längre och jag får det tuffaste motståndet, säger Malmström vardagligt.
Hon säger att det är viktigt att kommunicera med tävlingspartnern. Men desto längre tävlingen pågår, desto tröttare blir deltagarna, också på varandra.
- Alla blir trötta i något skede. Då består kommunikationen kanske mera av svordomar. Men det är viktigt att fråga hur den andra mår, om man ska sänka eller öka farten.
Malmström har också deltagit i liknande tävlingar tidigare. Första tävlingen hon deltog i ordnades också i Västnyland. Då kom hon på en andra plats i tävlingen som pågick i tre dagar.
- Jag har också tävlat i Europa och i Kina. De finaste förhållanden finns ändå Skandinavien.