Det är idel glada miner på scoutlägret Atlantis. Programmen avlöser varandra, och entusiasmen är påtaglig. Här händer något hela tiden.
- Det här är verkligen jätteroligt! Jag har längtat efter det här lägret jättelänge, säger Elin Neuvonen från Helsingfors KFUK/M-scouter.
När vi träffar henne deltar hon som bäst i eftermiddagsprogrammet i den så kallade Actiondalen, där det som namnet säger råder full aktivitet, och hon har just klarat av att klättra ändå upp till toppen av klättervägg.
- Det bästa är att man får prova på en massa nya saker, och hittills har nog den här klätterväggen varit bäst, tycker Elin.
Hennes patrullkompis Sonja Lehtinen håller med.
- Jag tyckte också om klätterväggen, men jag har tyckt om hela den här dagen eftersom man får göra allt möjligt roligt här i Actiondalen.
Flickorna lovordar lägret - här är soligt och varmt och man får simma och träffa sina kompisar.
- Här händer hela tiden saker, det är aldrig livlöst, säger Elin.
- Och man får hela tiden lära sig något nytt, det är bara roligt, tillägger Sonja.
Maten en del av programmet
Programmet på Atlantis är indelat i sex olika så kallade dalar med olika teman. Här finns alltså Actiondalen där scouterna får övervinna sig själva och använda all sin övelopps energi, här finns Vattendalen med program både på och under vattnet, Skapadalen där man har möjlighet att vara kreativ, Globala dalen där man t.ex. kan lära sig att tillreda sushi eller dansa afrikanska danser och Sciencedalen där deltagarna får göra vetenskapliga experiment. Och så Tävlingsdalen, där scouterna tävlar i scoutfärdigheter.
Viktiga programpunkter på lägret är förstås också maten. Frukost, lunch, middag och och kvällsmål för 2000 personer betyder en hel del arbete i köket. Ett halvt ton smör, närmare tre ton gröt och ett halvt ton frukt - det är bara en liten del av vad som går åt under scoutlägret Atlantis. Och det smakar bra, också för de mindre vargungarna.
- Det är potatis och lamm eller kyckling, så är här morot och någon krydda. Det är väldigt gott, säger Sasha Strigo, som är kompisdeltagare via Grankulla scoutkår.
Hans syster Anna Strigo instämmer, fast hon den här gången lämnar potatisen.
- Jå det är jättegott fast jag bara äter köttbitarna just nu. Jag vet inte riktigt vad det är för kött, men det smakar bra.
"Scouting är gemenskap"
Ett scoutläger av Atlantis storlek kräver förstås mycket planering och en omfattande ledarstab. Personalen består av 600 vuxna, och många av dem har varit med i planeringen i flera månader, allt på frivillig bas. Lägerledningen är nöjd och intygar att allt fungerar som det ska.
- Det är ju ett stort ansvar, och därför är jag jätteglad att vi har en så bra lägerstab med kompetenta människor. T.ex. vår säkerhetschef och vår infochef har varit med på flera sådana här läger tidigare och vet hur man bygger upp ett sådant här läger och hur man håller ordning på det, säger vice lägerchefen Jocke Gunst.
För Gunst har en stor del av det senaste året gått åt till projektet Atlantis, och han ser sin post som en unik möjlighet att få öva sig i ledarskap. Det är nånting man får ut mycket av, säger han, som har varit scout ända sen barnsben. Han säger att scoutingen är en varierande hobby, där man får pröva på många olika saker.
- Men det bästa med scouting är nog gemenskapen, det man bygger upp tillsammans på ett sådant här läger. Man bor i skogen, isolerad från resten av världen. T.ex. vårt gemensamma kvällsprogram, där vi sitter 2000 scouter och sjunger tillsammans.
Atlantis öppnar dörrar
Atlantis i Hangö är FiSScs femte förbundsläger, och det överlägset största. De 2000 deltagarna kommer förstås i första hand från Svenskfinland, men med finns också över 100 internationella scoutgäster och ett tjugotal finska scouter på språkbad. För första gången har också personer som inte har någon scoutbakgrund möjlighet att delta, och med på lägret finns ett par hundra barn och vuxna som är med som kompisdeltagare.
Lägret pågår från den 26 juli till den 2 augusti, och du kan följa med händelserna på Facebook