Storytelling och läkande berättande är i fokus vid Västra Nylands folkhögskola i Karis den här veckan. Berättare möts kring workshoppar och öppna berättarkvällar.
Bland lärarna finns Roi Gal-Or från Israel.
Inger Lise Oehlrich kommer från Sverige. Hon har grundat det nordiska ALBA-nätverket dvs alliansen för läkande berättande i Norden. Hon leder också Storytelling and Peace Council i Europa. Märta Uggla företräder Alba Suomi Finland som fungerar som arrangör för symposiet, tillsammans med folkhögskolan i Karis.
Vad är då läkande berättande?
- Det handlar om ett socialt berättande. Om att tala och lyssna utan att döma eller analysera. Det finns olika typer av läkande berättande som livshistorier, sägner och myter samt det intuitiva och spontana berättandet som också kan ha en profetisk aspekt. Berättandet tillämpas i större grupper eller ett fåtal människor emellan. Det kan äga rum på sjukhus, i skolor, i fängelser. Varhelst människor behöver sammanhang och livslust.
Märta Uggla företräder Alba Suomi Finland som, tillsammans med folkhögskolan i Karis, fungerar som arrangör för symposiet.
- Varje människa är ju en berättelse. Alla kan berätta, det är vår gudagåva. Det gäller att våga öppna munnen och det får man vägledning i här. Men det handlar inte om att någon ska vara stjärna.
Cypresser och slipade verktyg
Sabine Hadwiger är en av deltagarna. Hon kommer från Sverige där hon arbetar som förskolelärare inom Waldorf-tradtionen.
- Berättandet är en viktig del av vår vardag. I synnerhet det fria berättandet är tacksamt då det gäller att ta i tu med saker och ting eller hjälpa barnen. Allt kan fungera som avstamp för en historia. Här är det roligt att möta människor från många olika professioner och länder.
Sunniva Ekbom har deltagit i en workshop om bushmännens berättartradition, en annan om Kalevala och människans förhållande till naturen.
- Vi stod och pratade med träd invid Pumpviken. Jag närmade mig några cypresser. Det handlar om att väcka kreativiteten och bli bättre på att berätta historier.
Gaza på rätt kurs?
Roi Gal-Or kommer från Israel. Han jobbar med fredsfrågor och undervisar vid International School of Storytelling i England.
Hans erfarenheter visar att berättandet kan bära god frukt vid konflikter.
- Jag har arbetat med berättande i Israel och Palestina. Människor med olika bakgrund kan förstå varann bättre efter att ha lyssnat till varandras livsberättelser. I varje fall är det bättre att tala än att slänga bomber omkring sig.
Engelsmannen Ashley Ramsden har grundat den internationella skolan för berättande. Han tror inte på att fokusera på konflikten i sig.
- Vi söker en gemensam nämnare via våra mänskliga erfarenheter. Historierna kan ge oss nycklarna till framtiden, det är därför vi återberättar dem gång på gång.
Berättandet fungerar också som en motvikt till det hektiska tempo som dagens alltmer utvecklade teknik för med sig.
- Vi blir alltmer sofistikerade men också mer isolerade från varandra. Berättandet är här och nu, utan apparater.
Närmare hundra personer från 15 länder deltar i berättarsymposiet vid VNF.