Många slänger livsmedel som ännu går att äta. I en nordisk undersökning försöker man nu kartlägga svinnet och komma åt problemet genom en mer flexibel datum-märkning av produkterna.
Hur förhåller sig då konsumenterna till att äta mat som har passerat bäst före-datum?
Vi talade med raseborgare och sommargäster i Ekenäs. Nina Kavón försöker att inte köpa mera än hon äter.
- Man borde räkna ut hur mycket livsmedel som går åt i hushållet. Men visst slänger jag också mat, nu då jag inte längre har hund.
Kristoffer har mindre trevliga erfarenheter av skämt kött.
- I princip är jag helt för att ta bäst före-datumet med en nypa salt. Men då det gäller kött är jag nuförtiden noggrann. Jag har upplevt maskar i kött som höll sig inom datumgränsen och det var inget vidare.
Bäst före eller sista dagen?
Bäst före-beteckningen på en produkt anger det datum före vilket tillverkaren kan garantera kvaliteten om varan förvarats rätt. Sista användningstidpunkt anger däremot den absoluta gränsen för när ett livsmedel kan användas.
I Finland slänger vi ungefär 23 kilo mat per hushåll medan EU-medeltalet ligger vid 76 kilo. Finland är alltså ett föredöme för andra men ännu finns det en del att göra också i vårt land.
Sunt förnuft viktigast
Andra personer som Yle Västnyland talade med poängterar att konsumenten nog kan tänka själv.
- Man smakar på varan man har hemma och ser om den fortfarande är ok. I butiken köper vi sällan sena datum, men det händer om maten tillagas samma dag. Handlar vi för sommarstugan måste vi ha marginal när det gäller produktens hållbarhet.
- Jag är glad över att det finns datummärkning på livsmedel, det ger riktlinjer man kan följa. Det är fint om butikerna kan ge sena varor vidare till brödköer och matkasseutdelningar, redan det minskar svinnet något.
Finland är med i en nordisk undersökning över livsmedelssvinnet och det första årets resultat presenteras i september. Med en mer flexibel datummärkning tror sig livsmedelsbranschen kunna minska svinnet både i butiker och hushåll. Samtidigt är kvalitet och säkerhet en viktig faktor för köpmännen, så också för konsumenterna.