Det finns en skylift på brandstationerna i Ekenäs och i Hangö men de står ofta orörda vid brand, speciellt i semestertider. I stället körs en skylift, på svenska hävare, från Lojo till Ekenäs och Hangö vid en utryckning.
Orsaken är helt enkelt den servicenivå som kommunerna och Västra Nylands räddningsverk har avtalat om, säger jourhavande brandmästare Niko Mättö vid Ekenäs brandstation.
Dygnetruntbemanning i Lojo
I Lojo är hävaren alltid bemannad, men då utryckning sker från Ekenäs brandstation eller Hangö brandstation finns det många gånger inte tillräckligt stor personal på plats för att det ska vara möjligt att köra hävaren från Ekenäs eller Hangö till olycksplatsen, förklarar Mättö.
Över en halv timme från Lojo till Ekenäs
Till exempel vid branden på tisdagsmorgonen (5.8.), när ett omkring 400 kvadratmeter stort hus brann på Magasingatan i Ekenäs, kördes hävaren från Lojo till olycksplatsen.
Alarmet gick klockan 4:24. Räddningsmanskap från stationen i Ekenäs var på plats fem minuter senare. Men hävaren var framme först klockan fem - det tog alltså över en halv timme.
Värre på sommaren
Problemet finns mest under sommarsemestrarna, men hävarna i Ekenäs och Hangö kan också stå oanvända under vintersemestrar och sjukledigheter, förklarar Niko Mättö.
När han kollar arbetslistorna en månad bakåt ser han att stationen i Ekenäs har haft minimibemanning alla dagar, det vill säga att räddningsbilarna har en förman och tre brandmän. Och då används hävarna inte.
Då hävaren kan rädda liv används den nog
Visst vore det bättre om hävaren kunde användas mer, enligt Mättö. Men å andra sidan kan hävarna i Ekenäs och Hangö användas om det verkligen är nödvändigt.
- Om det i det första meddelandet från nödcentralen står klart att räddningsverket måste komma åt höga platser, tar vi nog med hävaren.
Brandinspektör Olli Ryhänen på Ekenäs brandstation förklarar att hävaren nog tas med om räddningsverket med hjälp av den kan rädda mänskoliv eller förhindra stora förluster av egendom.
Det var Ryhänen som var jourhavande brandmästare i tisdags (5.8) när det brann på Magasingatan i Ekenäs. Brandmännen behövde nog hävaren, för det var för stor risk att gå på det svaga taket. Han tror ändå inte att skadorna på huset, räknat i euron, skulle ha varit mycket mindre ifall hävaren från Ekenäs hade använts i släckningsarbetet.
Det viktigaste vid den här olyckan var att få ut de två mänskorna från det brinnande huset, och till det behövdes inte hävaren, säger Mättö.
Ekonomisk fråga
Det är alltså en politisk och ekonomisk fråga i hur stor utsträckning hävarna i Ekenäs och Hangö ska vara bemannade, säger Olli Ryhänen. Som det är nu är de bemannade sammanlagt ungefär 60 procent av året.
Om hävaren i Ekenäs brandstation var bemannad dygnet runt året om, skulle det betyda fem eller sex tjänster till, förklarar Ryhänen.
Specialiseringen lider
Men visst är det lite problematiskt att inte ha hävaren bemannad hela tiden. Brandmännen blir inte lika specialiserade på att använda den, i och med att de emellanåt arbetar i räddningsbilen och emellanåt i hävaren, berättar Ryhänen.
- En hävare hör i dag till ett effektivt räddningsarbete.
Ny bedömning om några år
Det nuvarande servicenivåbeslutet är i kraft från 1.1.2014 till och med 31.12.2017. Innan ett nytt avtal görs, ska det bedömas om hävarna behövs mer än i dag.
I Esbo finns två dygnetruntbemannade hävare och i Lojo finns en. I Karis brandstation finns inte någon hävare, eftersom hävaren från Lojo så snabbt kan ta sig till Karis, förklarar Ryhänen.
I Sjundeå och Ingå har Västra Nylands räddningsverk inga brandstationer.
- Där verkar frivilliga brandkårer, som inte har några hävare.
Läs också:
Brand på Magasingatan i Ekenäs