- Några människor har bestämt att vi ska äta färdigskuret bröd i en plastpåse.
Konsumentkultur, finska eller utländska produkter och den etiska sidan av vårt handlade diskuterades ur många olika synvinklar i veckans fredagssnack med Melina Lönnberg och Erik Salvesen.
- Jag plockade bort allt som kunde blåsa iväg i trädgården, berättar Erik Salvesen, scenograf bosatt i Ekenäs.
Melinda Lönnberg, mångsysslare inom kultur, är besviken att åskan inte hälsade på hemma hos henne i Mjölbolsta.
- Det är respektingivande och mäktigt med åska, tycker hon.
- Man ska ha respekt för åskan, det är väldigt stora krafter det handlar om, säger Erik Salvesen som alltid kopplar bort elapparater när det åskar.
"Företag tänker kortsiktigt"
På grund av Fiskarsbolagets resultatvarning går snacket in på konsumtion och efterfrågan. Fiskars säger att finländare köper allt mindre Fiskarsprodukter, vilket gör att resultatet inte blir så gott i år i jämförelse med ifjol.
Melinda Lönnberg tror de dåliga ekonomiska tiderna spelar in men också det höga priset på produkterna. Produkterna är inte heller så ergonomiska, anser hon.
- Marknaden tvingar brand att växa och ändra på sig. Man tänker så kortsiktigt nu för tiden, ibland måste det gå ner. Det kan inte gå upp, säger Melinda Lönnberg.
- Jag upplever Fiskars som ett erkänt internationellt bolag. Olika trender inverkar på efterfrågan, säger Erik Salvesen.
"Kvalitet viktigare än närproducerat"
Diskussionen om man ska köpa finländskt eller utländsk kommer igång. Salvesen anser att vi i Finland tror att många produkter är de bästa för att de är finska, även om det inte är så. Han talar för att öka utbudet istället för att minska det.
- Det finns oerhört goda produkter som kommer ifrån utlandet också, säger Salvesen som lägger stor vikt på närproducerad mat men som värderar kvaliteten mera.
- Det är kvaliteten på produkten som styr mig, inte att produkten i sig är finsk, säger han och ger korv som exempel.
- I Finland finns det bara en sorts korv i olika förpackningar medan jag hos en korvhandlare i Tyskland får jag ett utbud som bara finländare kan drömma om.
- Matkulturen i Finland är ganska fattig i jämförelse med andra länder, konstaterar Melinda Lönnberg.
- Några människor har bestämt att vi ska äta färdigskuret bröd i en plastpåse, säger Salvesen.
"Billiga produkter sällan etiska"
Många produkter som anses vara finska produceras i själva verket utomlands. Till exempel görs en del av Iittalas glasserie Kastehelmi i Thailand under ifrågasatta förhållanden.
- Det är inte etiskt att göra på det där sättet, att man säger att produkten är finsk fastän den görs i en fabrik någon helt annanstans, anser Melinda Lönnberg.
Erik Salvesen ser på saken ur en annan synvinkel. Han anser att alla större bolag idag producerar sina produkter i ett annat land.
- Det är bara småskaliga bolag som har råd att producera på sin egen bakgård, anser han.
Salvesen tycker det är bra om man som konsument tar en snabb titt på internet innan man köper en produkt.
- Om en produkt är oerhört billig så säger ens samvete att det inte är möjligt att det är en etiskt bra produkt. Hur kan hela produktionskedjan kosta så lite? säger han.
Klädberget växer hela tiden
Diskussionen går också in på klädkonsumtion. Finländare köper i snitt 13 kilogram kläder per år. Hemskt, tycker Melinda Lönnberg.
- Det har blivit en attityd och inställning att köpa mycket för att det är mode, säger hon.
Erik Salvesen anser att man inte behöver köpa en ny t-skjorta varannan vecka. Han tycker att människan blivit otroligt fåfäng och byter kläder hela tiden.
- Det är på bekostnad av naturen och resurserna.