De beväringar som ryckte in i början av juli har haft en ovanligt varm rekryttid. I Dragsvik rinner svetten mer än vanligt och personalen får anpassa utbildningen en del.
Det är åtta dagar till faned, och mitt bland skjutövningar och läger ska rekryterna hinna med lite excersis inför den stora dagen. Yle Västnyland besöker garnisonen då Granatkastarkompaniets tredje pluton står på gården och övar i sluten ordning.
Övningarna går i full uniform inklusive svarta handskar, och trots att ingen behöver springa ser det väldigt varmt ut.
Anpassa utbildningen
Och varmt har det varit ända sedan de här rekryterna ryckte in i början av juli. Så varmt att man har fått anpassa utbildningen en del.
- Till exempel framryckningsövningarna måste kortas ner en del. Man måste jobba i kortare pass och pausa oftare då det är så här hett. I mån av möjlighet försöker vi också hålla utbildningarna på skuggiga ställen, berättar sergeant Alexander Ingves som är utbildare vid Granatkastarkompaniet.
Vattenflaskan följer med rekryterna överallt, och skulle den egna fältflaskan bli tom finns påfyllning alltid att få. Utbildarna påminner också ständigt rekryterna att dricka.
Vatten och vila
Och av allt att döma har man lyckats, för på sjukstugan är det inte många fall man har fått ta emot på grund av hettan.
- Det är faktiskt inte många det handlar om, och det talar ju om att vi från garnisonens sida gör rätt, säger fältsjukskötare Niina-Hannele Nuutinen. De få fall man haft har behandlats med intravenös vätska och vila.
Efter övningspasset går reryterna in i sina stugor - för att dricka. Svetten lackar och ingen luftkonditionering i världen rår på lukten i korridoren. Men efter en månads värmebölja verkar rekryterna inte speciellt berörda av dagens hetta.
Eget ansvar
Rekryterna Oskar Parviainen och Oskar Lindström. är nöjda med sin rekryttid, trots hettan.
- Nog är det bra att svettas lite. Kanske man har fått lite bättre kondis på det här sättet också, säger Lindström.
Båda säger att lägren varit tyngst under rekryttiden, men de har alltid fått dricka så mycket de behöver.
- Vi blir nog påminda precis hela tiden, så det är nog på eget ansvar att dricka, säger Lindström.