Västankvarn gård i Ingå brukar förknippas med vidsträckta spannmålsfält men i en backe inte långt från gårdscentrum frodas numera även grönsaker i olika färger och former.
Störbönor, vaxbönor, borlottobönor och buskbönor. Polkabetor, chili, färggranna morötter, bär och vitlök.
Utbudet är gediget och sorterna tar inte slut i första taget. Tomatsorterna är sexton till antalet. En potatis är inte en bara potatis utan en Mayan Gold eller Shetland Black eller kanske en Lady Balfour.
- Mayan Gold är en intressant potatis för restaurangvärlden eftersom den har kortare koktid, förklarar Ulrika Grönvik som basar på trädgårdsodlingen på Västankvarn.
Hon är projektledare för det som kallas Västankvarn – en västnyländsk matkälla och har inlett grönsaksodling på det som tidigare var en av gårdens viltåkrar. Idén med projektet är att stöda och informera yrkesodlare och potentiella nya grönsaksodlare för att främja odling av grönsaker, frukter och bär.
Under sommaren har Grönvik haft hjälp av Ramona Nyman som själv ska börja studera vid Novia nu i höst.
Närodlat är efterfrågat
Konsumenterna vill ha närodlad mat men utbudet är begränsat eftersom det finns så få grönsaksodlare i Västnyland. Det finns rum för många fler grönsaksodlare i trakten och enligt Ulrika kan man visst göra sig en god förtjänst på just grönsaksodling.
- Om jag får ihop samma summa pengar på 50 kvadratmeter dill som en spannmålsbonde får för 1 hektar så är det ju inte så illa, säger Grönvik och hänvisar till Tikes lantbruksstatistik.
Den skörd som årets odlingar ger säljs till partiaffär, restauranger och genom Reko-nätverken för närproducerad mat. I Västnyland finns avhämtningsplatser i Västankvarn, Pojo och Ekenäs.
I regnbågens färger
Grönsakerna är inte nödvändigtvis de som hittas i affärernas grönsaksdiskar. Färgerna, formerna och smakerna överraskar och roar.
- Jag försöker ha en twist i det jag odlar, förklarar Grönvik.
Någon dans på rosor har det första odlingsåret ändå inte varit. Det har inneburit mycket jobb med att iståndsätta åkern och såning, bevattning och ogräsrensning har krävt sina arbetstimmar. Det svala junivädret ledde till att gurkorna inte grodde medan torkan i juli ledde till vattenbrist för en del av grödorna, bland annat för squashen som vill ha mycket vatten.
- Den positiva överraskningen var vitlöken, säger Ulrika Grönvik.
Den lyckades bra trots snöfattig vinter. Vitlöken sätts redan på hösten.
- Storleken är bra och den har kraftig smak, säger Grönvik och visar upp ett vackert exemplar.
Hon använder sig av ekologiska odlingsmetoder. Gödseln kommer från gårdens ladugård och inga bekämpningsmedel har använts.