EU-kommissionen ska nu ta ställning till alternativa finansieringsmodeller för en importterminal för flytande naturgas (LNG) vid Finska viken. De finländska och estniska energibolagen, Gasum och Alexela, presenterade i går nya samarbetsmodeller för EU-kommissionen.
Bolagen vill ha verksamhet på båda sidor om Finska viken. Ingå ligger bäst till med tanke på en terminal i Finland. I Estland skulle verksamheten finnas i Paldiski.
EU-kommissionen kunde inte bevilja stöd för den modell som presenterades i juni. Därför har gasbolagen nu tagit fram flera olika samarbetsmodeller för att terminalen ska kunna bli verklighet.
Lösning redan i höst
Enligt Gasums vd Johanna Lamminen är det meningen att EU-kommissionen ska komma med ett ställningstagande i frågan i medlet av september.
Lamminen vill i det här skedet inte berätta något om detaljerna i de nya förslagen.
- Vi försöker hitta en samarbetsmodell enligt vilken två företag kan verka, säger hon. Förstås är utgångspunkten en kompromiss som har utarbetats som en lösning för att det ska finnas terminaler på båda sidorna om Finska viken.
För att få EU-stöd måste projektet ha en regional betydelse, vilket i praktiken betyder att det byggs ett gasrör under Finska viken mellan Estland och Finland.
För Gasums del är effektivitet ändå det centrala i terminalprojektet. Lamminen poängterar att logistiken är det viktigaste, det vill säga hur naturgasen importeras, transporteras och lagras så effektivt som möjligt.