Förundersökningen om Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson har blivit ärekränkt läggs delvis ner. Orsaken är att det blir för dyrt och omfattande, i proportion till det eventuella straffet, att hitta dem som har skrivit två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb.
Det är häradsåklagare Heidi Röblom vid Västra Nylands tingsrätt som på ekonomisk grund har fattat beslutet att begränsa förundersökningen.
- Man gör en helhetsbedömning av ärendet, hur allvarligt själva brottet är och vilka eventuella påföljder kan vara i förhållande till vilka förundersökningsåtgärder det krävs för att utreda brottet, säger hon.
Kränkande kommentarer
Det var i juli för ett år sedan som två anonyma kommentarer av misstag publicerades på Svenska Yles webb. Där stod det att Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson hade blivit dömd för rattfylleri, vilket inte stämmer.
Kommentarerna låg ute på webben i ungefär ett halvt dygn innan de togs bort. Mårten Johansson beslöt på grund av det här att be polisen undersöka om de två anonyma kommentatorerna och Svenska Yle hade gjort sig skyldiga till ärekränkning.
Samtidigt bad han också polisen undersöka om fullmäktigeledamoten, Petri Palins (Sannf) spörsmål till Raseborgs stadsfullmäktiges frågetimme uppfyller brottsrubriceringen för ärekränkning. Också här var det påstådda rattfylleriet orsaken till att Johansson vände sig till polisen.
Befogat att avsluta förundersökning
Begränsningen av förundersökningen gäller enbart de två webbkommentarerna. Enligt åklagare Heidi Röblom har det inte kommit några uppgifter alls till åklagarämbetet om de två andra ärendena, det vill säga om Petri Palins eller Svenska Yle gjort sig skyldiga till ärekränkning.
Enligt henne är det befogat att avsluta förundersökningen om kommentarerna på webben även om det framkom allvarliga anklagelser, som kan skada Mårten Johansson både personligen och professionellt.
- Ledande tjänstemän och politiker ska tåla en del kritik, men det är absolut inte tillåtet att framföra falska uppgifter om någon. I det här fallet handlar det om två anonyma kommentarer till en artikel på nätet och den uppståndelse som följde var inte förutsägbar, säger Röblom. Dessutom har straffet för ärekränkning lindrats, så den enda möjliga påföljden för det här skulle vara böter.
Eget åtal kan väckas
Mårten Johansson kan gå vidare i ärendet genom att själv väcka åtal till exempel vid tingsrätten. Han kan yrka på skadestånd om han lyckas få reda på vilka som skrev de anonyma kommentarerna. Johansson kan också klaga till olika instanser över det här myndighetsbeslutet.
Besvikelse
Stadsdirektör Mårten Johansson är för sin del besviken över åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen när det gäller de två webbkommentarerna.
- Det är svårt att göra utredningen eftersom verkligheten är sådan att yttrandefriheten är viktigare än mänskors integritet, säger han.
Enligt honom var syftet både i de två kommentarerna på Svenska Yles webb och Petri Palins spörsmål att skada honom som person och det ville han att polisen skulle utreda. Enligt honom är det synd att det inte finns större möjligheter att ta reda på vem som ligger bakom anonyma kommentarer på webben.
- Det är bara då mänskors liv är hotat som man kan komma åt koderna och inte ens då får man alltid veta vem som ligger bakom kommentarerna. Vi som är i offentlig tjänst ska tåla stark kritik, men det är inte kritik att svärta ner mänskor med osanningar, säger Johansson.
Mårten Johansson tänker inte föra ärendet vidare.
- Den största nyttan kom genast efter polisanmälan eftersom polischefen steg fram i offentligheten och sade att ryktena är osanna, säger han. Det viktigaste var att ta död på ryktena som hade snurrat på i två års tid.
10.9.2013 Stadsdirektören i Raseborg ärekränkt