- Stallens antal har ökat explosionsartat, speciellt inom en radie på 100 – 150 kilometer utanför Helsingfors, säger Fred Sundwall, generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund. Stallen är dels sådana där man kan syssla med den här hobbyn, men också helt privata stall.
Ryttarförbundets generalsekreterare Fred Sundwall gästade på onsdagen (27.8) Yle Västnyland för att prata om nuläget inom hästsporten.
Han säger att människor har valt att flytta till landet och sedan har grundat ett eget stall. Till exempel i Sjundeå har många stall grundats under de senaste femton åren.
- Det har till och med blivit slitningarna mellan markägare och hästmänniskor där jag har fått vara diplomat och prata med kommunen. Men, nu har man börjat förstå att de här hästägarna är bra skattebetalare, säger Sundwall.
”Hästghetto” i Lojo
Han berättar att han för några år sedan blev ombedd att tala gott för ett ”hästghetto”, precis som man gjort till exempel i Evitskog i Kyrkslätt.
- Man ville gärna också i Lojo ha hästmänniskor samlade inom ett visst område, för att kommuner ser nyttan med dem.
Fred Sundwall talar gärna varmt om hästar som en bra hobby, en bra terapiform och som ett bra sätt att lära sig att ta ansvar.
- Hästmänniskor är ofta bra ledare. Det är också bra för var och en att lära sig att behärska en häst, få den att lyda. Hästen är ett stort djur, den väger omkring 600 kilo, det är bra för människors självförtroende att kunna behärska ett så stort djur, säger Sundwall.
Tävla på rätt nivå
Det finns väldigt många olika idrottsgrenar där man använder hästar. I Finland är, förutom trav, dressyr och banhoppning de vanligaste i Finland. Fred Sundwall berättar att tävlingsverksamheten i vårt land genomgår nu en reform där strävan är att öka på såväl hästarnas som ryttarnas säkerhet.
- Vi ville införa ett nivåsystem där man ska tävla inom sin egen nivå. Man ska först få ett godkänt resultat på en nivå och sedan kan man stiga till följande nivå, förklarar Sundwall.
Allt eftersom man klarar en nivå kan man stiga till följande. Sundwall säger att man kan bygga upp sin karriär genom att lägga upp mål för sig själv som man sedan klarar inom en viss tid.
- Vill man till exempel bli en landslagsryttare kan man göra en plan och stiga uppåt an efter. Men, vill man kanske bara vara en glad amatör, kan man hållas inom den lägsta eller den näst lägsta nivå, säger han.
Sundwall poängterar att man genom det här systemet omöjliggör det, att sådana hästar som inte borde vara på en viss nivå, inte är på den nivån.
- Riskerna blir mindre på så sätt och skaderisken för ryttarna är mindre. Också för hästens välbefinnande är det viktigt att man inte för hästen till en sådan nivå den inte klarar av.