Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.
- Enligt min åsikt borde polisen inte behöva undersöka de här fallen eftersom det är för resurskrävande och åtalen enbart resulterar i böter.
Begränsad förundersökning
Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson bad för ett år sedan polisen undersöka om två webbkommentarer, som i juli 2013 låg ute i ett halvt dygn på Svenska Yles Webb, kränker hans ära.
Häradsåklagaren beslöt att begränsa förundersökningen i ärekränkningsmålet, vilket innebär att förundersökningen som gäller de två kommentarerna har lagts ner. Orsaken var att den blir för omfattande och dyr i relation till det eventuella straffet.
Många ärekränkningsmål i Finland
Mårten Johansson är för sin del besviken över prioriteringarna inom det finska rättsystemet.
- Åklagaren motiverade det ganska tydligt att ifall man för ärendet till slut, så blir straffet böter och att det är svårt att göra utredningen eftersom verkligheten är sådan i Finland att yttrandefriheten är viktigare än mänskors integritet, säger han.
Men professor Dan Frände håller inte med om att den personliga integriteten är lågt prioriterad i Finland. Tvärtom går Finland klar mot den internationella trenden när det gäller ärekränkning.
I Norge ska till exempel den som anser sig vara kränkt själv starta en skadeståndstalan och kräva skadestånd i tingsrätten.
- Och i Sverige har de nästan inga ärekränkningsmål tack vare sin tryckfrihetsregel, säger han. Vi är speciella i Finland eftersom vi har så många mål som gäller ärekränkning och att avslöja hemligheter om privatlivet.
Vad har vi råd med?
Enligt Dan Frände är saken väldigt enkel då man vet vem som har kränkt någon annan, vilket oftast är fallet. Men då kränkningen framförs anonymt på webben blir det betydligt besvärligare för en privatperson att väcka en skadeståndtalan eftersom det är näst intill omöjligt att hitta förövaren.
- Det här är problemet med en dekriminalisering. Men frågan är om vi har råd att ha poliserna att leta reda på dem som skriver anonyma kommentarer på webben. Finns det i stället andra alternativ när det gäller de anonyma webbkommentarerna?
Frändes svar på frågan är att anonyma kommentarer inte alls skulle tillåtas på webben.
Svenska Yle tillåter för sin del anonyma webbkommentarer, men de förhandsmodereras och bland annat osakliga och kränkande kommentarer publiceras inte.
Mårten Johansson har också bett polisen undersöka om Svenska Yle och politikern Petri Palin (Sannf) har gjort sig skyldiga till ärekränkning. Åklagaren har inte fattat något beslut om förundersökningen i de ärendena ska fortsätta eller inte.