Hur någonsin vattnet som gått genom de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå nått fram till konsumenternas kranar är för mig en gåta. Så sönderrostade ser de ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten. Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam.
Saneringstakten av vattenledningsnätet har varit för långsam i tiotals år. Den första nationella översikten om det här kom år 1992. Då redan krävde rapportmakarna att saneringstakten borde fördubblas. Sen dess har inte mycket hänt. Nu borde saneringstakten öka ännu mer – den borde trefaldigas.
Växande saneringsskuld
Gatuarbetarna vid Adlercreutzgatan i Borgå står och kollar på de gamla rören med roade miner. De är ganska mjuka de där gamla rören, konstaterar de. När vi tog i det så bara föll det ju sönder, säger en av dem. Chefen på Borgå vatten mycket medveten om situationen.
Det är en ganska bra takt, enligt de beräkningar som finns på saneringsbehovet. Vattenledningsnätet i Finland på drygt 95 000 km saneras i en takt av 390 km per år för tillfället. Det är alldeles för långsamt, en tredubbling är just vad experterna talar om. Takten måste tredubblas om nätet ska fås i skick.
- Saneringsskulden är ett viktigt problem. Den växer och vi borde vara oroade och ta det på allvar, säger Jaakko Sierla på Jord- och skogsbruksministeriet.
Huvudansvaret för vattenförsörjningen i Finland ligger på Jord- och skogsbruksministeriet. Jaakko Sierla har lång erfarenhet av vattenfrågor och han säger att enligt ministeriets beräkningar behövs det inom de närmate åren mint 320 miljoner euro för sanering av vatten- och avloppsnätet.
Stor egendom som kräver underhåll
I vårt vatten- och avloppsnätet ligger en gemensam samhällsförmögenhet nedgrävd. Om vårt vattenförsörjningssystem beräknas vara värt omkring 20 miljarder euro så består den summan till ungefär 75 procent av vattenledningar.
Kommunerna står inför en enorm rörsaneringskarusell inom de kommande åren om man vill undvika stora problem i vattenförsörjningen.
- Folk läser mer om höghusen som måste sanera vattenledningar. Man brukar säga att när höghusledningarna kommer i 50-års ålder behöver de saneras. Ungefär det samma gäller kommunala vattentjänster och kommunala nätverk, säger Borgå Vattens Risto Saarinen.
På 1960 och -70-talen när urbaniseringen kom igång på allvar i Finland började man också bygga ut städernas vattenförsörjning. Den bulk av ledningar som byggdes på 1960 och framförallt på 1970-talet börjar bli i behov av renovering nu och det är mycket ledningar det handlar om.
- Om saneringsskulden fortsätter att växa riskerar det vattentjänsternas säkerhetsfunktion. Kostnaderna för driften växer också om vi försummar saneringen, varnar Jaakko Sierla på Jord- och skogsbruksministeriet.
Dricksvattnet blir sämre i gamla rör, när all kalk, järn och andra avlagringar som samlats på insidan av rören lossnar och följer med vattnet ur våra kranar. Men ett betydligt större problem är läckage i vattenledningarna. Ett mindre antal läckor på grund av gamla rör klarar ett vattenverk av per år utan större problem men börjar rören springa läck här och där i snabbare takt hinner inte reparationerna med. Det betyder stopp i leveranserna och vi konsumenter blir utan vatten.
Läs också: Problem på de små vattenverken
Radar i Radio Vega fredag 29.8 kl. 11:03 och i repris på söndag 31.8 kl. 12:03.