Nu finns Karis historia i digital form på nätet. Det är eleverna vid Karis-Billnäs gymnasium som i två års tid har arbetat med att digitalisera lokalhistorien. Resultatet är en webbplattform, med kartor, bilder, videon och texter.
- Kanske sådana som har levt på den tiden kan mera exakt berätta om fotografiet är taget på rätt ställe. Ibland är det svårt att veta om man fotograferar rätt byggnad, så det är bra att få hjälp av sådana som på riktigt har varit där, säger hon.
Hon har främst koncentrerat sig på att fotografera Centralgatan och Pumpviken. På webbplattformen kan man gå in på en karta och sedan jämföra gatuvyer från förr och nu.
Rönnblad tycker att arbetet har varit intressant.
- Speciellt att se hur mycket Pumpviken har förändrats, säger hon. Förr fanns där mycket mindre träd.
En annan syn på platser
Gymnasieeleverna har haft tillgång till Stig A Nyströms och Runar Bäckströms bildsamlingar. På webbplattformen finns det också en video som handlar om Karis tågstations historia och material om bland annat Hilding Ekelunds byggnader och om olika minnesmärken.
Sebastian Sandström, som också studerar för andra året i gymnasiet, har skrivit om luftvärnet i Karis under andra världskriget.
- Det är något jag inte visste mycket om, säger han. Jag tycker att det är intressant hur det var här i Karis. Man har fokuserat mycket på de stora händelserna under andra världskriget, men inte speciellt mycket på lokalhistorian.
Han tycker att det är speciellt intressant att läsa om vanliga byggnader som de flesta har vistats i.
- Som till exempel skolorna och biografen, det är konstigt att tänka att där fanns vapen och soldater. Man får en annan syn på platser som man känner till.
Respons är välkommen
- Saker kan också bli fel, så vi tar gärna emot feedback från allmänheten, säger han.
Webbplattformen ska främst användas för skolans eget bruk. Men Till säger att han har använt den i sin egen undervisning och också andra skolor är välkomna att använda den.
- Men vem som helst som är intresserad av historia kan ha nytta av plattformen och kanske den till och med kan användas i turismsyfte, säger han.