Sedan 1980-talet har antalet förlossningssjukhus halverats i Finland. Men nedläggningarna tar inte slut där. Nu föreslår Social- och hälsovårdsministeriet en ny lag som skulle göra det möjligt att stänga alla enheter med färre än tusen förlossningar per år.
Det skulle betyda större enheter och längre avstånd i hela landet, en modell som föderskorna i Lappland har levt med i ett trettiotal år.
Den nyblivna Kittilämamman Leena Kemppainen sitter med sitt lilla knyte i famnen och skakar på huvudet åt ministeriets planer. Visserligen har hon själv varit tvungen att tillsammans med sambon och nyblivna pappan Teemu Tuisku köra hals över huvud 170 kilometer med bil från Kittilä till förlossningsavdelningen i centralsjukhuset i Rovaniemi men det är inget hon önskar att andra familjer i Finland behöver ta modell av:
- Det var nog två långa timmar, väldigt långa timmar i bilen! Det var kämpigt med smärtorna och sammandragningarna på slutrakan, men vi ville trots allt klara oss med egen bil och inte kalla på ambulans, säger hon till Tv-nytt.
Allt fler föds på vägen
Statistiken visar att allt fler förlossningar kan ske på vägen till sjukhuset. Det vet Mika Gissler, forskare på institutet för Hälsa och välfärd som har satt sig in i förlossningsstatistiken:
- I fjol fick vi redan vår första helikopterförlossning i Lappland. Förlossningar kommer att bli allt vanligare i helikoptrar och ambulanser. Också hemförlossningarna kommer troligtvis att öka.
Tryggare eller billigare?
På Social- och hälsovårdsministeriet räknar man med att spara in åtminstone 20 miljoner euro som en del av statens strukturpolitiska sparprogram. Medicinalråd Timo Keistinen påpekar ändå att förlossningar i större enheter är en trygghetsfaktor:
- Finland har redan varit etta i världen med tanke på barnets och moderns hälsa vid förlossningar men nu blir vi ännu bättre, förklarar Keistinen stolt.
Det är ett argument som Barnmorskeförbundet inte alls håller med om. Också förlossningsforskaren Mika Gissler är kritisk till trygghetsargumentet. Den trygghet man vinner på större förlossningsenheter förlorar man på flera förlossningar på vägen till sjukhuset, säger han.
- Om jag ska vara ärlig så är det pengar som gäller! Men det är ju lättare att marknadsföra när vi talar om att det är tryggare att föda i större enheter, säger Gissler till Tv-nytt.
Långa avstånd från Bromarv
I Bromarv, Raseborg skulle centraliseringsplanerna i värsta fall leda till att både förlossningssjukhuset i Lojo och Salo skulle läggas ner. Höggravida Ragna-Lise Karlsson har ingen förståelse för planerna:
- Jag skulle ju i så fall tvingas fara en och en halv timme till Esbo eller Åbo för att föda barn, det är ju helt sjukt! Vi betalar ju lika mycket skatt för sjukvården här i Bromarv som man gör i Helsingfors, säger Karlsson.
- Det måste ju finnas några sorts förutsättningar för oss för att bo på landet.
Läs mera: Förlossningar bara vid stora sjukhus redan nästa år