Som bäst pågår en reservistövning i krishantering på militärområdet i Syndalen och Hästö-Busö. I övningen som är en del av en större övning deltar nästan 300 reservister.
Northern Coast 2014. Så heter den stora internationella beredskapsövningen som pågår i södra Finland. I NOCO 14 som övningen förkortas deltar 13 000 män från 13 olika nationer.
Som en del i den övningen ordnas en reservistövning för soldater som genomgått Amphibious Task Unit (ATU) utbildning vid Nylands brigad. Också anställd personal deltar i utbildning som utbildar trupper för sin NRF-reservpool. NRF står för Nato Responce Force.
Nylands brigad utbildar ATU-trupper för krishanteringsoperationer i kustmiljö. Den internationella kustjägarenheten som sedan i onsdags (3.9) deltagit i reservövningen utgörs av beväringar som frivilligt sökt till utbildningen. Soldaterna är också villiga att fungera i krishanteringsuppgifter utomlands.
ATU-trupper utbildas för sådana krishanteringsuppgifter som följer riktlinjer i statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse från år 2009. Under NOCO 14 genomgår kustjägarenheten den Natoevaluering som krävs för att truppen under år 2015 ska kunna delta i NRF-reservpool.
"Intresset för krishanteringsoperationer drar"
I reservistövningen i och nära Hangöudd deltar totalt 263 personer, 18 av dem tillhör personalen. Styrkan i AMPH FINCOY som enheten egentligen heter, är 289 soldater.
Många av reservisterna har hört till samma grupp väldigt länge. Niklas Kullström från Helsingfors är premiärlöjtnant i reserven och han har deltagit i reservövningar regelbundet ända sedan han blev hemförlovad från militärtjänstgöringen på sommaren 2001.
- Jag har sedan dess varit intresserad av de här krishanteringsoperationerna, berättar Kullströ och säger att sammanhållningen i enheten är väldigt god.
Han säger att det finns sådana som har deltagit i de här övningarna i mer än tio års tid.
- Man lär ju sig också att känna många nya människor varje gång det är en övning, säger Kullström.
Han säger att ombytligheten inte är särskilt stor, utan samma människor kommer på nytt och på nytt till övningarna.
- Om jag förstod rätt så är det ungefär femton procent som deltog förra gången som inte kunde delta nu. Man har då fyllt de luckorna med nya deltagare.
Niklas Kullström är mycket medveten att den möjligheten finns att han tillsammans med sina vapenbröder och –systrar kan bli skickad till något krisdrabbat område någonstans i världen. Den här truppenheten skickas ingenstans förrän tidigast år 2015, men det kan hända någon dag.
Kullström är ändå inte rädd.
- Visst finns den möjligheten, men jag anser att som medborgare i ett välfärdssamhälle är man skyldig att göra något för de som är mindre vällottade i världen. Är det kris någon annanstans i världen, kan man inte bara ligga hemma på soffan och se på teve och tycka att ”där händer det nu, men det angår inte mig”, säger han.
På frågan om han är väldigt krigisk av sig, svarar Niklas Kullström så här:
- Nej, verkligen inte. Jag har utbildning i filosofi och konst som bakgrund så jag är nog en humanist. Och det som intresserar mig är krishantering och krishanteringsoperationer, inte kriget i sig.
Inget att gör med krisen i Ukraina
Amiral Juha Vauhkonen är stabschef vid sjöstridskrafterna. Han säger att till exempel krisen i Ukraina eller andra kris runtom om i världen inte har bidragit till att NOCO 14 övningen nu ordnas.
- Att vi nu ordnar reservövningar har inte heller något med kriserna och nuläget i världen att göra. En av försvarsreformens mål var ju att kunna öka på reservövningarnas antal så att vi ska kunna kalla in lika många reservister som år 2010, säger Vauhkonen.
Kommendör Juha Torkkeli som är kommendör för Vasa kustjägarbataljon säger att en så här stor krishanteringsövning nog lägger press på Nylands brigad.
- Visst gör den det. Men det här är en väldigt viktig övning på många vis, säger han och konstaterar att det är viktigt att den enhet som nu evalueras klarar sig i evalueringen och därmed blir färdig för beredskapsuppgifter.
Krishanteringsövningen avslutas på fredag (12.9).