I Raseborg har revisionsnämnden lagt märke till att kostnaderna för att städa vårdavdelningar är dubbelt dyrare då stadens underhållsavdelning Intern service sköter städandet jämfört med då vårdbiträden på vårdavdelningarna städar. Men
enligt Arne Nummenmaa som är chef för Intern service i Raseborg, finns det brister i kostnadsjämförelsen.
Intern service ansvarar bland annat för fastigheter, kosthåll och städning inom staden.
Grundtrygghetsdirektör Jeanette Pajunen kan inte svara på varför det är så stor skillnad på kostnaderna, eftersom hon inte vet hur Intern service har kalkylerat.
- Men vi har baserat våra priser på de uppgiftsrelaterade lönerna.
Billigare i år?
I år är det betydligt billigare städkostnader både i de olika vårdavdelningarna på Mjölbolsta, i demens- och mentalvårdsavdelningen i Ekåsens huvudbyggnad och i demensenheten Lyckebo i Pojo kyrkoby, enligt Pajunen. Från årsskiftet är det nämligen vårdbiträden på de här avdelningarna som städar.
- Fortsättningsvis betalar vi till intern service för städmaterial och leasing av städmaskiner och dylikt, och då har vi kommit fram till en summa som är märkbart billigare än den vi fick från intern service, förklarar Pajunen.
Till stora delar är det frågan om samma städare men som nu sorterar under grundtryggheten i stället för under Intern service.
Vårarbetet har inte krympt
Det kan låta som att städandet blir billigare på bekostnad av vården. Men så är det inte, säger Pajunen.
- Personalbemanningen är fortfarande den samma på avdelningarna, så vi har inte minskat på vårdare och bytt ut dem mot vårdbiträden, utan i huvudsak så städar de fortfarande, säger Pajunen.
- Men det kan vara väldigt olika på de här olika platserna. På ett serviceboende är man betydligt mera aktivt med i själva vårdarbetet.
Brister i kostnadsjämförelsen
Under år 2014 har det skett kvantitativa förändringar så att antalet vårdplatser är färre. Dessutom har sjukfrånvaron bland städarna år 2013 varit hög, säger Nummenmaa.
Inte förrän revisionsnämnden har fått in svaren och behandlat ärendet kan en noggrann, slutlig analys göras, förklarar Nummenmaa.
Systemet verkar fungera
- Nu är det kanske för tidigt att göra en fullständig utvärdering på vårt nya system, eftersom det är en sak som har trätt i kraft 2014 och utvärderingsberättelsen behandlar sådant som har hänt under 2013, så det får vi säkert återkomma till. Men det jag har hört hittills är att det har utfallit väl och att det har gett mycket smidighet i systemet, berättar Jeanette Pajunen.
Det var för att få ut så mycket synergieffekter som möjligt som Raseborg ändrade på systemet vid början av år 2014.
- Vi började fundera om det vore mera praktiskt att vi skulle ha städarna i egen regi så att alla skulle vara under samma förman och på det sättet skulle vi få en större smidighet i det.
En del vårdbiträden har vårdutbildning
En stor del av de nuvarande vårdbiträdena har tidigare fungerat som stadens städare och de hörde då till stadens interna service. Vårdbiträden måste alltså inte ha någon vårdutbildning.
- Men vi har haft den turen att vi bland våra vårdbiträden också har sådana som har vårdutbildning, och det har gett ganska stora synergier. säger Pajunen.
Läs också: