Av de totalt över 18 000 hektar som bolaget Fiskars äger i Västnyland finns ungefär 4 000 hektar på Hangö udd mellan Leksvall och Lappvik. Ungefär 13 000 hektar finns i närheten av Fiskars bruk. De öppnas nu för allmänheten.
- Den börjar och slutar i centrum av Fiskars bruk. Den längsta rutten är 6,5 kilometer. Det finns allt från hassellundar och gammal skog längs Degersjö till Rissla fors där det finns rester av ett gammalt kraftverk, säger Kåre Pihlström, skogschef för Fiskars.
Vill man gå en kortare sträcka är det också möjligt att gå två, tre kilometer på naturstigen. Längs stigen finns det ett tjugotal objekt som är märkta med siffror och pålar. Här finns mera info om veckans program.
Kriminell aktivitet
De vida skogsmarkerna i Fiskars ägo är alltså öppna för allmänheten i en dryg vecka. Resten av året har man inte tillträde till dem. Enligt Pihlström är det synd, men det finns en enkel förklaring till det här.
- Vi vill inte hindra folk från att plocka bär och svamp i skogarna, men vi håller vägarna avstängda för att förhindra kriminell verksamhet av olika slag, till exempel rallykörning och nedskräpning. Det skulle inte fungera om vi hade allt öppet hela tiden.
Fiskars skogar har hängt med sedan bruket började för 365 år sedan. Därmed finns en lång och gedigen erfarenhet av skogsbruk.
- Man har bedrivit systematisk skogsvård sedan John von Julins tid i början av 1800-talet. I början var det viktigt för masugnarna och järnframställningen att ha skog som man kunde göra kol av. I dag har vi mest ekonomiskogar, men också naturskyddsområden.
Vettigt att äga skog?
Saxar, ljusstakar och båtar är några av Fiskars produkter. Är det en sund företagsstrategi att äga så här mycket mark- och vattenområden om det inte tillhör bolagets kärnverksamhet?
- Ekonomer med ett inskränkt synsätt ställer den där frågan ibland. Skogarna varken hjälper eller stjälper bolaget. Det handlar delvis om bolagets historia, men ser man på fastighetsförvaltningen så är det en viktig del. Utan det penningtillskott som skogarna ger skulle det behövas extern finansiering för att hålla bruket i skick.