Det finns fortfarande inga svar på hur andra stadiets utbildning ska se ut. I Raseborg försöker man ändå vara proaktiv samtidigt som man väntar på besked från statligt håll.
Enligt Filip Björklöf (SFP), som är bildningsnämndens ordförande i Raseborg, säger att det är svårt att säga något konkret i det här skedet. Frågan om andra stadiets utbildning och den fria bildningen dyftades i går på ett seminarium som SFP ordnade i Ekenäs.
- De finns många reformer i luften och vi kom i alla fall fram till att det inte finns någon enkel lösning, säger han.
Många bollar i luften
En av de stora utmaningarna är förnyandet av upprättartillståndet, som gymnasier behöver för att få bedriva verksamhet. Det är nästa höst som gymnasierna ska ansöka om upprättartillstånd.
Andra utmaningar, enligt Björklöf, är den nya finansieringsreformen och alla nedskärningskrav från statligt håll.
- Det finns många bollar i luften, så vi måste se var vi börjar och vilka bollar som är viktiga att hålla kvar , säger Björklöf.
Gymnasier långt från varandra
Det finns drygt 500 gymnasiestuderande i Västnyland från Hangö till Virkby.
- Det är inte så mycket, samtidigt som det geografiskt är ett stort område och det konstaterades att det inte är så lätt att röra sig mellan de här orterna.
Vilken är fondernas roll?
Den fria bildningen diskuterades också på seminariet. Folkhögskolorna har ett statligt tryck på mera effektivitet samtidigt som understödet krymper.
- Det önskades mera samarbete med till exempel Lärkkulla, som kunde erbjuda mera kurser och dela med sin kunskap till de andra studerandena. Det diskuterades också vad de privata fonderna och stiftelserna har för roll, säger Björklöf. Det handlar inte bara om den politiska styrningen när det gäller utbildningen, utan det finns också andra aktörer med.
Enligt honom handlar mycket om diskussioner i det här skedet.
- Det är bra att vi sätter oss ner och diskuterar med jämna mellanrum. Vi vet fortfarande inte vad kriterierna för upprättartillståndet är och hur ser finansieringsreformen ut helt och hållet. Vi väntar på besked från statligt håll, men vi försöker vara proaktiva och inte stå med byxan nere när beskedet kommer.
Det var SFP som i går ordnade ett seminarium om andra stadiets utbildning och den fria bildningens framtid i Västnyland. Seminariet gick av stapeln i Yrkeshögskolan Novia och förutom Filip Björklöf deltog också riksdagsledamot Mikaela Nylander, Raseborgs bildningsdirektör Robert Nyman, Hangö gymnasiums rektor Eija Roswall, direktör Björn Wallén från Stiftsgården Lärkkulla och rektor Lena Johansson från Axxell.