Den gamla Teboil-stationen hann sälja bensin i Sjundeå i femtio år innan det i våras blev stopp för bensinförsäljningen. Men det finns en strimma hopp om att macken kan sälja bensin i framtiden igen, för tillfället tas jordmånsprover på området. Jobbet görs med handkraft, på talko.
Sjundeåborna saknar den bensinförsäljning som slutade i våras på Teboil. Hur populär stationen var, och fortfarande är, märks av alla uppmuntrande ord som möter bensinmackföretagaren Miika Kokkola då han svettas med att vrida runt en jätteborr för hand i ett hål på gården till macken. Men det märks lika mycket av det att en av hans stamkunder är med och hjälper till arbetet. Kari vrider runt borren lite till.
- Jo, nu måste man hjälpa pojkarna. Det är en viktig plats för Sjundeå. Det är tråkigt att bränsleförsäljningen fattas, nu måste man köra längre bort. Det här är ett ställe där man träffar människor, stämningen är god och man blir snabbt bekant med folk.
Det är kämpigt, större och mindre stenar tar emot. Det här hålet blir inte så djupt, jorden förs inte vidare till laboratoriet. Men den ser ren ut och doftar rent.
Allt görs för hand
Det görs en markanalys på det här området då miljömyndigheterna krävt det. Under 50 års tid har det funnits risk för att olja runnit ner i jorden någonstans. Jorden har aldrig kollats och oljebolaget förnyade inte kontraktet i våras. Nu är det bara metallplattor på det ställe där mackarna stått.
- För att vara en så här gammal station så ser jorden ut att vara ovanligt bra, säger ändå företagaren inom saneringsbranschen, Tapio Strandberg som håller koll på dagens arbete. Han har jobbat med att sanera mark i ett femtontal år.
En man som också deltar i dagens arbete slår med hammaren på den stora borren, på hans skjorta står det "Siuntion löpö ja lounas". Han är en av mackens tre företagare. Kari drar åt igen. Ingen maskin finns på plats, allt görs med handkraft. Som längst har man borrat 2,20 meter ner.
- De här unga männen ville inte ha maskiner. Det här görs normalt inte för hand, men pojkarna har iver så nu går det bra så här också, skrattar Strandberg.
- Vi valde ett lättare system. Då vi begärde offerter så fick vi pris på närmare 10 000 euro från de stora firmorna. Det är mycket speciellt då vi inte vet om vi får pengarna tillbaka. Förutom vår stamkund är vi tre företagare med i tur och ordning, sedan vilar vi lite emellan, säger Miika Kokkola .
Företagare kommer på talko
Talkoandan är påtaglig och den verkar behövas vidare om det dyra projektet med att få bränsleförsäljning till macken igen ska lyckas. Det är dyrt att laga om gården, en uppskattning som gjorts är att arbetena skulle kosta runt 250 000 euro om ett företag skulle sköta allt. Det som i alla fall behöver förnyas, oberoende om jorden är ren eller inte, är att regnvattensystemet bör få en oljeavskiljare och under asfalten ska det finnas en sorts skyddshinna. Om jorden är smutsig måste också det nedsmutsade bytas ut.
- Men flera företagare som exempelvis gräver så har sagt att de kommer på talko bara meddelar när, så att gården blir i skick. Det är viktigt stöd vi får från kunderna, annars skulle man nog slängt in handskarna redan.
Ekonomiskt gör det också skillnad att det inte för tillfället säljs bränsle. På macken, som heter Siuntion löpö ja lounas, säljs mat och caféprodukter, Sjundeåborna kan också beställa kakor härifrån. Samtidigt erbjuder företagarna också bilservice och tvätt. Så här under lunchtid verkar det vara full rulle, trots att själva stället nog sett sina bästa dagar. Men det är ju charmen och hemtrevnaden som räknas.
- Som tur är har vi bra och trogna stamkunder, firman hålls flytande också utan bränsleförsäljningen. Men visst är det viktigt, våra kunder måste nu åka rätt långt för att hitta bränsle annanstans.
Närmast går det nu tanka på Sjundeå station, 4 kilometer bort.
Tapio Strandberg har nu en borr upplyft som han skrapar sand ifrån. Sanden rinner ner i en prasslig plastpåse, specialjord för markprover.
- Den här ska skickas till laboratoriet. Normalt kommer provsvaren på en vecka, ett snabbprov på ett dygn.
Så blir det bränsleförsäljning här i framtiden? Allt hänger på hur mycket det kostar att investera under och ovan jord.
- Jag har varit i kontakt med alla oljebolag och visst vill de sälja bensin. Men de måste också räkna om det lönar sig och med vilken insats. Det är inte sagt att de är med som finansieringshjälp ifall det behövs för att få allt igång. Men det är också möjligt att man kan hyra en del av tomten för en kallmack, de har ofta ett sådant paket att de bygger upp den och hyr tomten, säger Kokkola medan han med sopborsten i högsta hugg försöker sopa gruset tillbaka i ett borrhål i asfalten.