I år har det blivit populärt bland Sjundeåeleverna att välja Kyrkslätt för årskurserna sju, åtta och nio. Förändringen är stor jämfört med fjolåret.
Ännu i fjol for ungefär två tredjedelar av dem som gick ut sexan i Sjundeå till Källhagens skola i Virkby i Lojo. Men i höst börjar i stället två tredjedelar (18 av 27 elever) sjuan i Winellska skolan i Kyrkslätt och bara nio i Källhagens skola i Virkby.
Trettonåriga Teddy Broman från Sjundeå centrum är en av dem som valde Kyrkslätt. För honom är det lättare med skjutsar, då föräldrarna arbetar åt det hållet. Dessutom påverkades han av att de flesta av kamraterna börjar sjuan i Kyrkslätt.
- De flesta i vår klass spelar handboll. Och många Kyrkslättselever är med i vårt handbollslag.
Bättre kommunikationer till Kyrkslätt
I Sjundeå hänvisas eleverna till Lojoskolan om de inte bor i den södra delen av kommunen, då är det Kyrkslätt som gäller. Men de elever som bor i centrum - eller Sjundeå station - har redan i över sex år fått välja vilken av dessa skolor de börjar i.
Rektor Erik Wolff i Sjundeå svenska skola tror att det i år råkar vara så att ganska många av dem som gick ut sjätte klass bor i stationsområdet.
- De flesta har valt Kyrkslätt och det beror säkert ganska mycket på att kommunikationerna till Kyrkslätt är så pass mycket bättre. Och många har hobbyn i Kyrkslätt eller huvudstadsregionen, och då är det kortare väg dit.
Också ett fåtal elever som av kommunen är anvisade till Virkby inleder ändå skolgången i Kyrkslätt. De får stå för resekostnaderna själva.
Kan påverka timresursen i Virkby
Till Källhagens skola i Virkby kommer alltså bara nio nya Sjundeåelever i höst. Enligt rektor Monica Grönmark är det här Sjundeås sak att diskutera.
- Men det är ju klart att, om det här är en trend som fortsätter, så börjar man fundera på lärartimmar och så vidare.
Hon påminner om att Sjundeå kommun var med och betalade då skolan tidigare renoverades.