Gröna politiker i Västnyland tycks vara rörande eniga om att det är rätt för partiet att lämna regeringen ifall regeringen röstar för en fortsättning för Fennovoimas kärnkraftprojekt i Pyhäjoki i Österbotten. Yle Västnyland ringde runt till lokalpolitiker som alla unisont gav sitt stöd för en regeringssorti.
Regeringen beslutar i dag (18.9) för sin del om Fennovoima-projektet får gå vidare eller inte. Det är ännu inte bestämt när riksdagen tar ställning till Fennovoimas ansökan, men det är möjligt att riksdagen för en första debatt i frågan redan nästa vecka (vecka 39).
Ira Donner från De grönas fullmäktigegrupp i Raseborg säger att De gröna fattar ett riktigt beslut.
- Jag har full förståelse för det och stöder det helhjärtat.
Sari Huttu-Méling som sitter i Lojofullmäktige vill först tala med de fyra övriga i den gröna fullmäktigegruppen innan hon ställer upp på intervju. Men efter att ha talat med sina partikamrater kan hon ge klart besked.
- Vi är alla fem eniga om att det här är rätt beslut. Vi stöder partiet i den här frågan.
Huttu-Méling understryker också att det inte är någon överraskning att De gröna lämnar regeringen. Partiet hade några klara knäckfrågor i samband med regeringsförhandlingarna och det här är en av dem.
Negativt att inte vara med om besluten
De grönas ordförande i Sjundeå, Eljas Rahikainen, säger att det är klart att det kan finnas sådana som tycker det är negativt att partiet inte är med i den innersta beslutandekretsen. Men på det hela taget är det här rätt beslut.
- Jag tror inte att det finns några andra möjligheter för De gröna.
Sari Huttu-Méling från Lojo beklagar att partiet inte får vara med och bestämma om viktiga klimatfrågor då man lämnar regeringen. Hon hoppas att De gröna istället är med i regeringen efter riksdagsvalet i vår.
Framförallt är det här ändå en ideologisk fråga mer än en strategisk fråga för partiet, säger hon.
"Väljarna minns"
Maria Isoaho som sitter i Ingå fullmäktige på De grönas mandat säger också hon att det var rätt beslut av partiet att visa att man under inga som helst omständigheter stöder Fennovoima-projektet.
Frågan är hur beslutet att stiga ur regeringen påverkar valresultatet i riksdagsvalet i april. Maria Isoaho är övertygad om att väljarna ännu om sju månader minns varför De gröna lämnade regeringen och makten.
- Väljarna uppskattar mera att vi lämnar regeringen än ger avkall på våra principer i alla frågor, säger Isoaho.
Svårt att sia om väljarbeteende
Eljas Rahikainen i Sjundeå säger att partiet både kan ha fördelar och nackdelar i vårens riksdagsval av att ha gått ut ur regeringen. Samtidigt som många har frågat varför partiet inte har fattat beslutet tidigare.
- Det finns ju ingen som riktigt kan säga om det är plus eller minus för oss att lämna regeringen. I Sverige har det gått neråt för De gröna och i Finland gick det dåligt i kommunalvalet. Jag tror ändå att beslutet att lämna regeringen är det enda sättet för oss att på nytt komma fram inom rikspolitiken.
De Grönas fullmäktigeledamot Ira Donner i Raseborg vill egentligen inte koppla ihop riksdagsvalet med beslutet att gå ut ur regeringen.
- Frågan handlar inte om det. Nu handlar det om att man har kommit till en punkt som man sa att man inte kommer att gå förbi i regeringssamarbetet. Personligen tror jag inte att det här beslutet stjälper oss eller gör oss illa. Jag tror att det är väldigt många fler gröna väljare som skulle ha funderat två gånger om De gröna i den här situationen skulle ha blivit kvar i regeringen.
Raseborg äger aktier i Fennovoima
På lokalplan i Raseborg ger stadens ägo av aktier i Fennovoima sin egen lilla krydda i soppan.
Staden har beslutat att inte investera mera i bygget, men äger alltså sedan tidigare aktier.
Ira Donners syn är att aktierna ska säljas när tiden är rätt för det.
Hon säger att det var klart att frågan om aktieägande inte löstes i samband med att staden beslutade att sluta investera i Fennovoima. Det blev en fråga för stadsstyrelsen att fundera över.
Eftersom hela framtiden för Fennovoima är öppen är det också oklart vad aktierna är värda eller vem som vill köpa dem. Men klart är att staden inte ska äga dem, säger Donner.
- Jag tror inte att staden ens kan dumpa bort aktierna i nuvarande läge. Alla avvaktar och ser vad som nu kommer att ske med hela Fennovoima. Det skulle också vara dumt att dumpa bort dem. Beslutet att göra sig av med dem har fattats, så som jag åtminstone har förstått det, och det är det viktiga.