I fredags lastades det sista fartyget med stål i SSAB Europes, före detta Rautaruukkkis, hamn i Lappvik. Från och med nu kommer hamnen att stå tom, men det betyder inte att den får förfalla.
Det är fartyget Altamar, som är på väg till Pasajes i Spanien, som blev det sista skeppet som lastades i hamnen i Lappvik. Med totalt 3600 ton stålrullar och -skivor åkte det iväg i fredags och lämnade ett tjugotal stuvare efter sig som skulle städa upp det sista i hamnen före den töms.
Skulle gärna få fortsätta
- Nu är det förstås tråkigt. Gärna skulle vi se att hamnen användes, då den en gång finns här, säger han.
Enligt Råstedt har det varit en bra sak att kunna dela upp kostnader för till exempel järnvägstransporterna och vinterunderhållet på flera ben mellan fabriken och hamnen.
Samtidigt förstår han beslutet att verksamheten i hamnen läggs ner.
- Tonnaget har minskat år för år, så det är förståeligt, menar han.
Verksamheten har minskat stadigt
Nuförtiden används långtradare i allt större utsträckning då företag i Finland ska transportera sina produkter vidare till Europa
Hit till Lappvik hamn har stålrören kommit med tåg från Tavastehus, förklarar Kalle Råstedt.
- Från tågen har en truck kört dem till ett lager och därifrån har de sedan transporterats vidare till hamnen, var en annan truck har lastat av dem och sedan har hamnkranen lyft rören ombord på fartygen, förklarar han. Sedan ska samma procedur upprepas i andra ändan.
Då det ska skeppas stora volymer långa vägar över havet är kombinationen tåg och båt effektiv. Men kortare sträckor är det betydligt enklare att lyfta materialet på en bil, som kan köra direkt till kunden, som sedan själv kan lyfta av det.
- Flexibiliteten blir betydligt bättre och att styra produkterna till kunden är mycket lättare med långtradare, säger Råstedt.
Hamnmaterielet ska säljas
Det är logistikföretaget Port Acts, som har skött hamnverksamheten och för de närmare 20 stuvarna blir tisdagen den sista arbetsdagen. Vad som händer med företagets fem truckar och lyftkran är ännu oklart. De ska i alla fall transporteras bort från hamnen och meningen är att de ska säljas.
För hamnarbetarnas del är framtiden oviss eftersom arbetssituationen i Västnyland inte är speciellt bra för deras del.
Hamnen förblir i operativt skick
SSAB Europes föregångare Rautaruukki tog i bruk hamnen i Lappvik år 1987. I slutet av åttiotalet investerade företaget summor i miljonklassen på att förnya den.
Enligt fabrikschef Kalle Råstedt kommer hamnen inte att förfalla, även om den nu tystnar.
- Vi kommer att hålla infrastrukturen i skick och hålla den i operativt skick så att den eventuellt kan tas i bruk om något skulle ändras med tiden. Men så som vi nu ser det kommer hamnen inte att vara i användning.
I praktiken betyder det att Råstedt ska se till att hamnen och farleden in till hamnen är i skick.
- Det skulle vara oestetiskt att låta en så stor investering förfalla.