Raseborgs stad vill spara pengar genom att omorganisera kosthållet. Men färre tillredningskök och mindre personal inom kosthållet kan öka kostnaderna inom äldreomsorgen.
Risken är att det som sparas inom en sektor av staden måste betalas av den andra.
Det här anser grundtrygghetsnämnden i ett utlåtande om kosthållsplanerna till stadsstyrelsen.
Tenala och Bromarv slutar koka för de äldre
Enligt planen ska mat inte längre tillredas i Tenala servicehem och i Bromarfhemmet, utan enbart delas ut där. Kökspersonalen ska enligt planerna minska.
Grundtrygghetsnämnden vill nu veta i vilken utsträckning äldrevårdens personal förväntas dela ut maten och om det i så fall behövs mera personal för det.
Nämnden undrar också om personalen kommer att behöva hygienpass.
Enligt grundtrygghetsnämnden är det omöjligt att göra upp långsiktiga planer inom äldrevården utan att ha svar på dessa frågor.
Varm mat hem endast en del av veckan
Förslaget att leverera varm mat åt åldringar färre dagar i veckan väcker också frågor. Planen är att åldringarna, som är hemvårdens klienter, själva skulle värma upp maten de övriga dagarna.
Det här innebär att hemvården skulle behöva en ökad arbetsinsats på 224 timmar per vecka. Det betyder en ökning på minst 5,8 årsverken. Hälften av hemvårdens närmare 300 klienter klarar nämligen inte under några som helst omständigheter att själva värma upp sin mat, poängterar grundtrygghetsdirektören.
I utlåtandet påpekas också att grundtryggheten vill satsa på en ökad service hemma hos klienter för att så många som möjligt ska kunna bo hemma så länge som möjligt.
Långtidsarbetslösa kan inte ansvara för mattransporterna
I kosthållsplanen nämns att matutdelningen inte ska belasta vårdpersonalen och att sysselsättningsavdelningen därför kunde sköta en del av det här. Grundtrygghetsnämnden understryker att långtidsarbetslösa i rehabiliterande arbetsverksamhet visserligen kan hjälpa till med att dela ut maten, men de får inte bära huvudansvaret för mattransporterna.