Det har snart gått ett år sedan det stora seminariet Ljusfyllt åldrande som Alfa Omega Raseborg ordnade för att skapa ett nytt boende för äldre. Föreningen har inte kommit långt med planerna sedan dess, säger ordföranden Lars Karlsson.
Tanken är att komma bort från anstaltkänslan och i stället skapa en meningsfull tillvaro i ett boende där bland annat färger och former är viktiga. Ljusfyllt åldrande var det tredje seminariet.
Små skutt framåt
Föreningen tar små skutt framåt i planeringen, säger ordföranden Lars Karlsson.
- Vi har inga tungviktare bakom oss och inga stora finansiärer. Vi är ute i snårskogen och söker vägar som kunde möjliggöra ett boende.
Lars Karlsson säger att han inte upplever att det finns ett motstånd mot planerna, folk är positiva till dem då de presenteras.
- Det är så att vi har så många idéer, men inga ekonomiska muskler, så då känns det litet som att vara i en snårskog där man tittar upp och försöker hitta den som kunde lösa detta.
Alfa Omega Raseborg hoppas kunna hitta en person som kan ta tag i planeringen och finansieringen.
Kostnaderna oklara
Finansieringen är inte heller löst. De stipendier som föreningen fått går åt till grundplanering. Ingen har räknat ut vad ett nybygge kostar och Lars Karlsson säger att föreningen inte ens ansökt om pengar.
Den stora frågan är hur föreningen ska ha råd med ett nybygge.
- Det kan vara frågan om fondpengar, donationer. Vi har redan en lång lista på folk som säger att de vill bo där som äldre och de är kanske villiga att satsa pengar. Vi har inte pratat med någon bank, men det kan ju hända att de säger att det är en fin grej och att de ställer upp.
Mjuka linjer
Alfa Omega Raseborg vill ha ett nybygge eftersom föreningen då kan påverka allt från grunden. Det ska finnas mjuka linjer, rätt sorts färger inne i huset och rabatter i trädgården och gärna ett lekis i samband med boendet så att olika generationer möts.
- Vi vill inte ha en byggnad som redan finns, men om det inte går att förverkliga ett nybygge så måste vi nöja oss med det som finns.
Föreningen planerar ett boende med 15-20 demensplatser, lika många ägobostäder och 15 hyresrum.
Lars Karlsson berättar att staden Raseborg har hänvisat föreningen en tomt i närheten av tennisbanorna i centrum av Ekenäs.
- Det är en bra plats då man bara är ett stenkast från hälsocentralen och ett litet längre kast från torget.
Läs också om att lyxboende kan vara billigare och att äldreboende kan fungera i Raseborg, hur arbetet med ädreboendet fortsätter och hur livslust skapas på Vigs ängar i Ystad i Sverige.