Närings- trafik- och miljöcentralen låter göra en utredning som gäller den en och en halv kilometer långa omkörningsfilen i Svartå, Raseborg. Sträckan går mellan Svartå FBK och avtaget till riksväg 25 på Ingåsidan. Trafiklösningen i dag är farlig, eftersom det på omkörningsfilen saktar in bilar som ska svänga till vänster in på Lindersvägen, Gråströmsvägen och upp mot riksväg 25.
I inget av de alternativ som presenterades på invånarmötet ska det längre gå att svänga upp på Gråströmsvägen mot Svartåhållet, berättar projektchef Kai Tattari vid NTM-centralen.
I alternativ nummer ett byggs i stället en ny anslutning ungefär 250 meter mot Ingåhållet.
Grupperingsfiler föreslås
Omkörningsfilen på Salovägen vid både Gråströmsvägen och anslutningen upp mot riksväg 25 förvandlas till grupperingsfiler, så att det tryggt går att svänga av från Salovägen.
Grupperingsfiler blir det också för fordon som kommer från Ingåhållet.
Till övriga delar rivs omkörningsfilen.
Kan kosta upp till en miljon euro
I alternativ nummer två får omkörningsfilen på Salovägen vara kvar, men förvandlas till grupperingsfil vid anslutningen till riksväg 25 och också vid Lindersvägen, som flyttas omkring 80 meter mot Salohållet.
Det alternativet kostar uppskattningsvis en halv miljon euro och alternativ ett uppskattningsvis en miljon euro.
På senare tid har NTM-centralen ofta krävt att kommunen betalar halva summan.
Det är i det här skedet helt oklart om projektet blir av, enligt Kai Tattari på NTM-centralen.
Grundvatten vid Salovägen är litet frågetecken, eftersom det eventuellt måste byggas ett grundvattenskydd, vilket är mycket dyrt, säger han.
Trafikmärken och rondell föreslogs
Under mötet protesterade ingen mot att göra anslutningen till riksväg 25 säkrare. Däremot verkade inte alla gilla förslagen för korsningen Salovägen-Gråströmsvägen. Trafikmärken, sänkta hastigheter och en rondell föreslogs av invånare som billigare lösningar.
Förbudsmärke räcker inte, för det är så lockande att svänga in på Gråströmsvägen, ansåg Kari Kotro från planeringskonsulten Sito Oy.
Något kan ske om tio år?
Vi glömmer hela saken och återkommer om tio år, sa invånaren Stefan Juslenius på mötet. Kai Tattari från NTM-centralen svarade att det är mycket möjligt att det går så.
Men att trafiksäkerheten kan bli bättre vid anslutningen till riksväg 25 i en närmare framtid är troligt, eftersom åtgärder där kan göras utan att det blir så dyrt, säger han.
Nu får allmänheten komma med synpunkter på förslagen. Åtgärdsutredningen ska bli klar i år.
Ny vägbelysning föreslås
I båda alternativen ska Salovägen få ny vägbelysning både vid avtaget till Lindersvägen och till riksväg 25. I alternativ två ska specialtransporter kunna svänga in på Gråströmsvägen mot Svartåhållet. Möjligen kan Gråströmsvägen på det avsnittet också vara en gång- och cykelväg.
Inte många olyckor
Det genomsnittliga trafikflödet per dygn är cirka 1400 fordon, varav cirka 120 är tunga fordon, visar Sitos utredning.
Sammanlagt har det på vägavsnittet skett åtta olyckor under åren 2009-2014. Sju av dem ledde till egendomsskador och en olycka till personskada. Bara en olycka var en korsningsolycka.
Trots att olyckorna inte har varit många är NTM-centralen mån om att göra trafiklösningarna enligt dagens standard i förebyggande syfte.