Lärkkulla i Karis har har haft problem med vägglöss. Vägglössen upptäcktes i huvudinternatet då höstterminen började.
Lärkkulla folkhögskola kallade genast på experthjälp för att bli av med ohyran. Nu är problemet under kontroll trots att man ännu i den senaste kollen igår (7.10) hittade en vägglus.
- Det är en lus för mycket, konstaterar Lärkkullarektorn Juhani Jäntti lakoniskt.
Först trodde man att lössen härstammade från vildvinsrankorna som växer utanför internatet, men så var eller är det ju inte, eftersom vägglöss oftast kommer med resväskor.
Först en chock
Jäntti säger att de första reaktionerna i internatet var en chock och man ställde sig frågan vad man har gjort fel.
- Men inte har vi gjort någonting fel, det handlar främst om otur. Vägglöss kan drabba vem som helst också de finaste hotellen världen över har vägglöss nu som då, säger Jäntti.
Han tillägger att vägglöss på till exempel hotell är lättare att bli av med än på ett internat.
- På ett hotell har man ju sitt rum och rör sig inte från ett rum till ett annat. I ett internat rör sig eleverna från rum till rum och så ska det också vara. Eleverna umgås ju med varandra, säger han.
Sängar, madrasser utbytta
Vägglusexperten Stig Kvarnström från Kyrkslätt har alltså jobbat väldigt hårt för att få bort lössen från Lärkkullas internat. Alla sängar, madrasser och så vidare har bytts till nya och även eleverna har varit duktiga berömmer Juhani Jäntti.
- Dels har de tvättat alla sådana kläder som går att tvätta i 60 grader. De kläder som inte går att tvätta i så höga temperaturer har satts i svarta plastsäckar som knyts fast väldigt noga. Dessa plastsäckar har sedan varit i bastun, tills innetemperaturen i säckarna är 60 grader, säger Jäntti.
Sextio graders värme tar livet av lössen. Han berättar att bastun i internatet varit varm i internatet mer eller mindre dygnet runt. Jäntti säger att internatets nya sängar har ben av järn.
- Det gör att lössen inte kan klättra upp i sängarna, för det är i sängarna lössen trivs.
Lusexperten Kvarnström har lagt ut lusfällor i internatet och de elever som nu ligger och sover i sina sängar fungerar som lockbeten för lössen.
- Lössen dras nämligen till utandningsluften och den värme som utstrålar sig från de sovande människorna. Eleverna är alltså levande lockbeten, småler Jäntti.
Han säger att vissa av elever tar detta med ro, andra har varit mer känsliga.
Kontroller varje vecka
Lusexperten Stig Kvarnström kommer att göra kontroller i internatet varje vecka.
- De här kontrollerna kommer att göras i ett års tid. Då det inte har förekommit löss i några månaders tid, kan man konstatera att man är ren från löss och kvitt problemet, säger Jäntti.
Han har några tips hur man kan förebygga det här problemet.
- Då man har tömt resväskorna när man är på resa ska man inte gärna förvara resväskan öppnad på sängen eller under den.
Man borde också ställa resväskorna lite längre bort från sängen om det bara är möjligt, tillägger Jäntti.
- För våra studerande handlar det närmast om att inte slänga kläder på golvet och speciellt inte under sängen.
Lärdomar
På frågan om Lärkkulla kan ta sig någon lärdom av det inträffade, svarar rektor Juhani Jäntti såhär:
- Egentligen både ja och nej. Man kan ju i förebyggande syfte fundera var man placerar sina kläder och att rummen är rena och allt det där, men jag vill ändå poängtera att det handlar enbart om otur. Man kan få löss med sig i vilken resväska som helst varifrån som helst, säger han.
Jäntti säger att vägglössen är ett jättestort problem. Som exempel nämner han hotell och studentbostäder i huvudstadsregionen.
- Nittio procent av alla hotell i New York har vägglöss, säger han.
Han säger att Lärkkulla gärna ger råd åt andra drabbade i regionen.
- Vi kommer att sammankalla ett möte dit vi bjuder in alla internatföreståndare och hotellchefer där vi berättar hur vi har gjort och vad vi har gjort för att bli kvitt problemet.