I Lojo planerar staden att de äldre ska få grädde och smör i maten. På det sättet hoppas man att kunna minska på användandet av näringstillskott och samtidigt få de äldre att må bättre.
En arbetsgrupp har utarbetat en rapport om kosthållet i Lojo. Kosthålls- och städservicechef Jere Jantunen är en av dem som varit med i gruppen. Jantunen säger att den som äter bra, också mår bra.
- Bra mat gör bland annat att de äldre sover bättre och de behöver inte använda lika mycket mediciner. Vårdarna får på det sättet mera tid för det arbete de egentligen ska göra.
Maten ska smaka bättre
Arbetsgruppen vill att maten ska smaka bättre med hjälp av grädde och smör, maten ska påminna om den traditionella mat som de äldre är vana vid.
Det finns förstås en risk för övervikt om staden inför mera grädde och smör i maten. Jantunen påpekar att man då kan minska på portionerna.
Det handlar inte om att truga på de äldre grädde och smör i maten, utan grädde kan också finns på efterrätterna, som smörklick på gröten och att man använder smör i stället för margarin, säger områdeschef Nina Virta.
Maj-Lis Pajunen bor på ett servicehem i centrum av Lojo. Hon är nöjd med maten och konstaterar att äldre ju använder grädde, så det har hon inget emot.
Mera pengar behövs
Det här ärendet ska ännu diskuteras i tekniska nämnden eftersom det kräver mera pengar. Man räknar med att anskaffningen av livsmedel ökar med 9000 euro om året.
- Visst är det mycket pengar, säger Jantunen, men samtidigt kan staden spara genom att näringstillskott och mediciner minskar och då de äldre är lugnare så behövs kanske inte lika stor personal på kvällarna som sköter dem.
Varför har man då inte gjort det här förut?
- Kanske vi tänker på ett nytt sätt nu, vi ser mera på helheten och tänker på människans bästa. Det märks om maten inte smakar bra, säger Jere Jantunen.
Oro för dem som bor hemma
Taina Hammarén är överläkare i geriatri och säger att hon har haft en biroll i arbetet med kosthållsrapporten.
- Det är bra att man ser över maten så man inte behöver ge näringstillskott, men jag oroar mig för om de som bor hemma äter eller inte.
Hemvården testar hur mycket de äldre äter och kollar vikten i förhållande till längden. Hemvården har extra noga koll på dem som klarar testet dåligt. Då ser personalen till att de äldre äter den hemkörda maten eller menumaten och dessutom litet extra till.
Många diskussioner om menumat
I rapporten till stadsstyrelsen i Lojo skrivs det också om menumat, som alltså betyder att de äldre har nedfryst mat hemma som räcker i ett par veckor. De värmer själva upp maten. Lojoåldringarna kan också välja att få sin mat transporterad hem från något av centralköken.
I rapporten sägs det att stadens egen mat är förmånligare och mångsidigare än den som åldringarna får via menumat.
I Lojo har politikerna fört många diskussioner om menumatens vara eller inte vara. Många föredrar att de äldre får maten transporterad hem med motiveringen att någon då ser till de äldre.
Praktiskt med menumat
Taina Hammarén ser annorlunda på saken, hon tycker att systemet med menumat är bra.
- Det är mera praktiskt med menumat eftersom hemvårdens personal då kan kontrollera att de äldre äter upp maten. Vi har sådana åldringar som får maten hemkörd från något centralkök, men då kan hemvården inte vara med och se till att maten äts upp eftersom personalen måste köra vidare.
Taina Hammarén tror inte att det är stor skillnad i näringsvärdena i Lojo stads egen mat och i menumaten.
- Det kan till och med vara större variation i menumaten. Menumaten är dessutom varm, men den hemkörda maten hinner ofta svalna eftersom sträckorna kan vara långa.