Fyra miljötjänstemän vid Raseborgs stad har polisanmält två personer misstänkt för ärekränkning. Det hela handlar om en seglivad tvist kring en marktäkt i Rekuby i Bromarv.
I somras blev det klart att företaget Sarins grus i Bromarv får ta sten, grus och jord på fastigheten i Bromarv. Högsta förvaltningsdomstolen förkastade alla besvär gällande ett marktäktstillstånd. Det kunde man samtidigt tänka sig vara slutet på en närmare 20 år lång process, men tvisten lever kvar.
Marktäkten har mött på mycket motstånd hos en del grannar. De har bland annat genom flygblad, insändare och kontakter till myndigheter uttryckt sin oro för marktäkten och sin misstro till hur ärendet har skötts.
Bägaren rann över
För fyra tjänstemän inom miljöförvaltningen i Raseborg tog tålamodet nu slut. De anser sig ha skött ärendet på korrekt sätt och försökt ta kontakt med kritikerna, men samtalen har inte lett till önskat resultat.
Miljöchef Gustav Munsterhjelm, miljöinspektör Jouni Stordell, miljöinspektör Ville Wahteristo samt miljöinspektör Maria Eriksson har nu vänt sig till polisen i Västra Nyland. De vill att polisen utreder om två män, den ena från Raseborg och den andra från Helsingfors, har gjort sig skyldiga till bland annat ärekränkning.
- Vi vill få slut på en ändlös följetong av spridande av osanningar, säger Munsterhjelm.
Han säger att droppen som fick bägaren att rinna över var en skrivelse i tidningen "Töölöläinen" som ges ut lokalt i stadsdelen Tölö i Helsingfors samt flygblad som delades ut.
- Jag kände att jag personligen kanske skulle ha klarat av detta, men då jag märkte hur dåligt min personal började må måste vi agera.
Miljöchef Gustav Munsterhjelm har också själv varit föremål för en polisutredning i ärendet.
Oklart vad det leder till
Överkommissarie Mats Lagerstam på vid Västra Nyland polisinrättning bekräftar att polisen har tagit emot anmälan.
Han säger att de anställda inom miljöförvaltningen har gjort en detaljerad polisanmälan med uppgifter om när de anser sig ha blivit kränkta.
Lagerstam säger att han nog kommer att kontakta berörda parter, men det är oklart vad polisanmälan leder till.
Vilka de polisanmälda personerna är vill varken polis eller miljöpersonal säga.
Svar på brev
Två av de aktiva grannarna till marktäkten i Bromarv (Hans Falck och Ann-Christin Hindrén) har lämnat in ett brev till miljö- och byggnadsnämnden där de ställer flera frågor och framför sitt missnöje med hur miljöbyrån har skött marktäktsärendet.
Miljö- och byggnadsnämnden beslutade på sitt möte (8.10) om ett långt svar där de bemöter kritiken. Nämnden anser att staden har gjort rätt i sitt arbete.
I beredningen till svaret konstaterar nämnden också att staden i flera repriser har svarat på frågor och kritik från både Falck och Hindrén, men att det bara har lett till nya frågor och anklagelser.
Anklagelserna har också lett till att de anställda på miljöbyrån har fått svara på frågor av bland andra rikspolitiker och representanter från flera olika ministerier, justitiekanslern och polisen.
Bullerbeslut
Hans Falck och Ann-Christin Hindrén har också besvärat sig till förvaltningsdomstolen med anledning av att Sarins Grus hade gjort en anmälan om att tillfälligt krossa stenmaterial i Rekuby.
Verksamheten pågick mellan 15 och 19 september. Anmälan godkändes genom ett tjänstemannabeslut.
Hindrén och Falck hade överklagat beslutet och krävde att beslutet inte får verkställas förrän domstolen har behandlat ärendet.
Vasa förvaltningsdomstol avslog i alla fall begäran om verkställighetsförbud.