De nya tomterna i Fiskars bruk har hittills inte lockat allt för många husbyggare. Men fastighetsdirektör Kari Selkälä tror att trenden vänder och att det sker först just i Fiskars.
En av dem som faktiskt har byggt ett nytt hus på en ny tomt förklarar varför det blev just Fiskars.
- Vi har firat många somrar i skärgården och ville nu hitta en så kallad andra bostad för ett pensionärspar. Vi sökte vacker natur med nära till servicen, förklarar mannen som vill vara anonym.
Slumpen avgjorde och det blev Fiskars
Han sitter i det nya köket och hustrun är på väg med bil till butiken. Parets gamla schnauzer tvinnar i fötterna på oss. Allt på tomten är ännu inte helt färdigt. Två byggarbetare är på plats men när jag besöker pensionärsparet sitter arbetarna och njuter av en paus i höstsolen.
- Det var slumpen som förde oss till Raseborg och som gjorde att lotten föll på Fiskars, förklarar den nye bruksbon i sitt rödmyllade hus vid Kullavägen.
Endast en tomtaffär i år
Över 100 nya tomter ritades för några år sedan in på kartan i Fiskars bruk. Tanken var att etappvis locka nya invånare till bruket och inom 10 – 20 år fördubbla brukets invånarantal från nuvarande ungefär 600 till över 1.000. Men hittills har endast ett dussintal tomter lockat nya husbyggare. I år har endast en tomt gått åt, medger Fiskars nya fastighetsdirektör Kari Selkälä.
- Inte är vi så hemskt stressade över det. Vi har aldrig haft som målsättning att snabbt locka hit hundratals nya invånare. Jag tror nog att vi har klarat oss ganska bra.
Med ganska bra menar fastighetsdirektör Kari Selkälä att Fiskars i alla fall inte har klarat sig sämre än kommunerna i regionen. Vi vet ju att till exempel Raseborg och Sjundeå kämpar för att få ens några tomter sålda. Det har blivit nästan rutin att justera budgeterade försäljningsintäkter neråt.
Förändringen kan börja i Fiskars
Men Selkälä är inte bekymrad. Han tror på bättre tider för tomtförsäljningen och inflyttningen och de bättre tiderna kan börja just i Fiskars bruk.
- Jag tror säkert att det kommer att svänga. Fiskars bruk är definitivt ett av de mest attraktiva områden även i framtiden. Så när det svänger så tror jag att det kan svänga här innan det gör det på ställen som ligger mera avsides i Raseborg.
Tomterna borde marknadsföras för raseborgare säger nyinflyttad
De nya tomter som har gått åt hittills ligger främst i Kattkärrområdet på södra sidan av Degersjön.
I Kattkärr sitter också vår nya Fiskarsbo i sitt röda hus. I Kattkärr stör sommarens turistmassor inte trots att brukets centrum är nära. Mannen tror att den allmänt svaga ekonomin inte är den enda orsaken till varför tomterna i Fiskars inte har strykande åtgång.
- Det finns gott om färdiga hus till salu i Salo. Pendlare väljer Kyrkslätt och Ingå framom Raseborg. Jag tror att Fiskarstomterna borde marknadsföras kraftigare för Raseborgs egna invånare.
Ny sats med superekologiska hus
I Kattkärr by finns sedan tidigare parhus från 1940-talet. Fiskars hoppas få mera fart på tomtförsäljningen med hjälp av ett modellhus.
- Där tror jag säkert att det kommer att öka när vårt nya projekthus K3 blir färdigt.
Om K3 låter bekant, beror det kanske på att Fiskars tillsammans med Finska Kulturfonden lanserade begreppet för några år sedan. Då var tanken att K3-hus skulle byggas på några tomter i Billnäs, på ett område som låg mellan Fiskarsfabrikerna och Billnäs bruk. Husen skulle bli ekologiskt hållbara lågenergihus där man till exempel inte använder plast eller maskinell ventilation. Men inte ett enda hus har rests. Nu gör bolaget ett nyss försök i Fiskars. Ett modellhus byggs i Kattkärr och det hyrs ut till Finska Kulturfonden för en femårsperiod. Under den här pilotprojektstiden vaknar intresset hos husbyggare, hoppas Fiskars.
- Huset som blir färdigt i slutet av året är en ny typ av gammaldags hus, kan man väl säga, myser Selkälä.
Fiskars marknadsför sina tomter med videon ovan.
Den som vill flytta till Fiskars kan inte välja vilken tomt som helst av de 140 nya som finns. Fiskars och Raseborgs stad är överens om att staden efter hand bygger vatten och avlopp men bara där det finns tillräckligt stor efterfrågan.
Selkälä betecknar samarbetet med staden som gott och han hoppas att det kan intensifieras. I hans regi kommer träffarna mellan staden och bolaget att fördubblas i antal från två till fyra. Aktuella frågor att diskutera är bland annat gång- och cykelvägar och parkstigar som invånarna i Fiskars önskar. Likadana önskemål finns på många håll i Raseborgs stad och det finns de som tycker att Fiskars med sin enorma skogsegendom skulle ha råd att bygga sina stigar utan stadens hjälp.
Skogarna ger Fiskars trygghet och frihet
Kari Selkälä medger att Fiskars har det ganska väl ställt.
- Där har vi nog något bättre möjligheter att göra någonting själva också. Vi har också ett gott förhållande med olika entreprenörer och samarbetspartners. Vi kan därför eventuellt göra en del saker i snabbare takt om vi vill.
Selkälä är bekant med resonemanget att tusentals hektar fina skogar ger en trygghet och han håller med.
- Det är ingenting att dölja. Visst hjälper skogsegendomen att bevara Fiskars bruk som en levande miljö, både som resmål och för dem som arbetar och bor här.
Att sköta skogen ger bolaget möjligheter att rusta upp hus och miljöer i raskare takt än det var möjligt utan intäkterna från skogen, förklarar Selkälä som har 250 hus i bruket på sitt ansvar. Det är 85 procent av alla hus i byn, eller sex av sju hus.
Selkälä nämner gamla knivfabriken. Fiskars rustade nyss upp en del av 70-talsbyggnaden till en livsmedelslokal och ett enmans ölbryggeri från Mäntsälä flyttade in. Nu anställer Rekolan Panimo en person till och Selkälä för sin del hoppas att närmatstrenden lockar nya företagare till bruket.
- Vi ville bevara också den yngre industriella delen av Fiskars historia. Nu har vi likadana planer för resten av byggnaden. Den investeringen hade vi inte kunnat göra utan intäkter från skogen, säger han.
Selkäläs personal inom Fiskars fastigheter består av ungefär 25 personer. Utöver bruket basar fastighetsdirektören för 15.000 hektar skogsegendom i Västnyland, främst i Fiskars och övriga Pojo men också i resten av Raseborg samt i Hangö och Karislojo. Och han ansvarar också för Fiskarskoncernens andra fastigheter i Finland.
Blev raseborgare på heltid
När det gäller det nya röda huset vid Kullavägen, har planerna ändrats. De skulle ju endast ha sin andra bostad i Fiskars men hur gick det?
- Vår berättelse tog en ny vändning. Vi blev så förtjusta i Fiskars att vi för en vecka sedan sålde vårt hem i Helsingfors och blir i stället skattebetalare i Raseborg.
Skogsägaren Fiskars påverkas av förändringarna inom skogsindustrin
Fiskars är en av de största skogsägarna i Finland. Det kan man gott säga i synnerhet när man avser sådana skogsägare som inte har skogsägandet eller skogsbruket som sin huvudsakliga verksamhet.
Största delen av Fiskars skogar i Västnyland är ekonomiskog. Men Fiskars äger också stora skyddade skogsområden.
Många pappersfabriker i Finland har lagts ned. Det har inneburit förändringar också för Fiskars.
Kari Selkälä tror att skogsindustrin i Finland inte kommer att försvinna. Nya satsningar planeras och verksamheten kommer att bli mera specialiserad, tror han.
Selkälä poängterar också att biobränsle har blivit allt viktigare. Fiskars har sålt mycket till bland annat Raseborgs stads energibolag Ekenäs Energi.
Men biobränslehandeln i dag kan inte ersätta allt bortfall som nedrustningen av pappersindustrin har inneburit.
Fiskars skogar växer med 80.000 kubikmeter varje år. Av det avverkas enligt Selkälä årligen 50.000 kubikmeter.
Fiskars säljer ogärna mark och skogar, medger Selkälä. Men i vissa situationer kan bolaget förhandla om markbyten med till exempel Raseborgs stad. Fiskars vill däremot gärna köpa sådan skog som ligger i anslutning till eller mitt inne i deras ägor.
Besvikne Olli Muurainen i Billnäs
Fiskars hoppas att systerbruket i Billnäs inte bommar igen för gott när ägaren av brukets kärna Olli Muurainen i slutet av oktober lägger lapp på luckan.
Kari Selkälä är inte allt för villig att kommentera skeendena där också Fiskars är involverat eftersom koncernen vägrat sälja en tomt som Muurainen vill ha för sitt hotellbygge.
- Den diskussionen har nog förts så länge att jag inte har någonting att tillägga. Jag hoppas Olli Muurainen också har tålamod och återvänder för att utveckla Billnäs bruk.
Men till en del förstår Selkälä varför Muurainen beslutade packa ihop.
- Jag kan förstå att en företagare alltid måste se på lönsamheten. Om det brister där, och det finns möjligheter någon annanstans, förstår jag att man kan fatta sådana här beslut.
Muurainen är öppet besviken på den långsamma planeringsprocessen och dessutom sur på Fiskarskoncernen som inte vill sälja Muurainen de markområden han anser sig behöva för sitt planerade hotellbygge.
Nye fastighetsdirektören på Fiskars Kari Selkälä önskar Muurainen uthållighet - planering tar helt enkelt lång tid, så gjorde det också i Fiskars bruk, säger han.
- Våra planer går knappast att jämföra. Fiskars har ägt marker här sedan 1649. Jag förstår att en företagare som har kommit in på 2000-talet, kan tycka att det dröjer.
Selkälä har förståelse också för den kommunala beslutsprocessen.
- Det är svåra frågor man tar upp. Bruken har lång historia. Beslutsfattarna vill förstå alla synvinklar innan de tar beslut. Bara det kan tyckas ta sin tid. Men jag tycker det oftast är tid väl använt.
Läs mera:
Fiskars växer kraftigt i framtiden (2008)
Fiskars bruk byggs ut (2009)
Nu ska Fiskars bruk börja växa (2012)
Fiskars bjuder in till sina skogar. Se video.