Tvisten om ambulansernas och ambulanspersonalens lokal i Ingå verkar vara över. Politikerna i samhällstekniska nämnden fattade på tisdagen enhälligt beslut om baracker för ambulanspersonalen utanför brandstationen.
Samhällstekniska nämnden behandlade frågan åter i går (14.10) men den här gången kom inga nya förslag.
Nämnden gick i stället med på det omdebatterade majoritetsbeslutet från förra veckan, det vill säga att ambulanspersonalen ska få baracker invid brandstationen och en korridor som förbinder baracken till stationen.
Barackerna förses med kök, toaletter och duschar så att allt ambulanspersonalen behöver finns på samma ställe.
Många långa bråk men nu enhälligt beslut
Det krävdes inga omröstningar, berättar nämndordföranden Peter Siggberg från SFP.
- Vi fattade ett enhälligt beslut. Vi satsar på fyra baracker utanför brandstationen. Barackerna förbinds till stationen med en korridor så att ambulanspersonalen inte behöver gå ut när de ska gå till ambulansen som står på stationen.
Räddningsverket tar över ambulansverksamheten vid årsskiftet. Tvisten om var ambulanspersonalen ska hålla hus i Ingå har pågått en längre tid. Kommunstyrelsen och samhällstekniska nämnden har flera gånger röstat om frågan och de som förlorat har lämnat in avvikande åsikter, bland dem kommundirektören och nämndordföranden Peter Siggberg.
Men på tisdagen lyckades nämnden ta ett enhälligt beslut. Ingen försökte längre placera ambulanspersonalen i brandstationshuset.
Demokrati
I demokratin får man ibland ta skeden i vacker hand, medger Siggberg.
- Inte tittar vi bakåt nu. Det var inga problem i nämnden nu. Alla drog åt samma håll. I politiken kan man inte hänga upp sig på någonting och allra minst hämnas. Ibland vinner man och ibland vinner ett annat förslag.
80 000 euro
Baracklösningen beräknas kosta cirka 80 000 euro. Summan består av de fyra barackerna inklusive arbetet att resa dem som kostar 50 000 euro, förbindelsekorridoren kostar cirka 10 000 euro samt omkring tio tusen för grunderna, el och ventilation.
Kommunen har enligt Siggberg i årets investeringsbudget pengar som kan omdisponeras för baracklösningen.
Brandstationens dörrar ska också förses med automatik. Det kostar 15 000 euro och de pengarna finns också enligt Siggberg.
Enligt kommunens beräkningar skulle övernattnings- och duschrum för ambulansjouren inne på brandstationen ha kostat omkring 60 000 euro. Samtidigt skulle hallens dörrar ha försetts med automatik, uteblysningen förbättrats och parkeringen förstorats samt nya lås installerats i hela huset. De här tilläggsarbetena skulle ha kostat 30 000 euro och i ett skede föreslogs att kommunen och räddningsverket delar på dem. Senare hette det att kommunen finansierar dem från årets eller nästa års budget.
Klart i tid
Siggberg tror att allt står klart vid årsskiftet. Bygglovet kan beviljas som tjänstemannabeslut och barackleverantören har lovat leverera och resa barackerna på 5 - 8 veckor.