Vid ett försvinnande utses en intressebevakare som ska bevaka den försvunna personens intressen och förvalta egendom och ekonomi.
Det kan vara en anhörig eller en allmän intressebevakare.
- Senast då räkningar börjar förfalla är det skäl att fundera på hur ekonomin ska skötas. Det är bättre att ta tag i saken så fort som möjligt innan det hinner gå för långt, säger Pamela Fredenberg, vicehäradshövding och jurist vid OP-Filia i Ekenäs. Läs också:Närbild 20.10
Försvunnens finanser bör ses över i tid
Räddningshundar räddar liv varje vecka
När någon försvinner
”Jag vet inte vad som hände min pappa”
Ingen ersättning om personen är försvunnen
Livförsäkringar och andra dödsfallsförsäkringar betalas ut först då den försvunna personen kan konstateras vara död. Det betyder att personen har hittats avliden eller att hen dödförklaras. Försäkringsersättningar betalas inte ut bara på den grunden att någon är försvunnen. Om det inte finns någon förklaring till varför personen har försvunnit kan dödförklaringen dröja upp till fem år.
- En intressebevakare övervakas av magistraten och ska ge en årsredovisning över vad som har hänt på kontot. Vilka summor som har kommit in och vad som har lagts ut samt vad man har gjort med egendomen. Om man blir tvungen att sälja hus, aktielägenhet eller annat för att få ekonomin att gå ihop behöver man magistratens samtycke till försäljning, trots att man är tillförordnad intressebevakare.
Tungt men nödvändigt
Att ta itu med egendom och räkningar är en tung men nödvändig bit av ett försvinnande. Systemet kan eventuellt missbrukas då en person har fått användningsrättigheter, men det är inte speciellt vanligt eller sannolikt, säger Fredenberg.
- Jag tror att när det kommer till försvunna personer så är nog inte det första man tänker att man ska tömma kontot och sticka iväg. Det handlar mera om att få vardagen att rulla.
Mera om försvinnanden i tv-programmet Närbild den 20 oktober i Yle 5.