I bind- och blöjtillverkaren Delipaps fabrik i Björknäs i Ekenäs har nyligen en ny blöjmaskin invigts. Produktionskapaciteten tredubblas med den nya maskinen och på sikt kan det betyda fler jobb till regionen.
Delipap tog investeringsbeslutet i december för två år sedan. Budgeten för maskinen, som tillverkar tejpblöjor, var 4,5 miljoner euro. Investeringen är den största sedan företaget grundades år 1979.
- Investeringen var a och o om vi vill hålla oss kvar inom branschen, berättar försäljningsdirektör Katarina Hanell.
Delipap fick strukturomvandlingsstöd för investeringen och stödet stod för 10 procent av budgeten.
- Stödet var väldigt viktigt. Det hjälpte till att snabba på projektet, berättar Oskari Nuortie, verkställande direktör för Delipap.
Ny maskin = nya jobb
Delipap har funnits i Ekenäs sedan 2007 och på fabriken tillverkas blöjor. Sortimentet består av en byxblöja och en tejpblöja. 53 procent av företagets omsättning kommer från blöjproduktionen i Ekenäs.
Tack vare den nya blöjmaskinen har företaget nu möjlighet att producera tre gånger fler blöjor än tidigare. Med maximal produktion kan det innebära tio nya jobb inom företaget. Lanseringen av nya tejpblöjan, som tillverkas i den nya blöjmaskinen, har redan resulterat i två nyanställningar på försäljningssidan, berättar Nuortie.Delipap i ett nötskal
Delipap växer
Trots ekonomiskt dåliga tider så går det bra för Delipap. Tillväxten har de senaste åren varit runt 6 till 7 procent och bara i år så har försäljningen av byxblöjan växt med 18 procent. Delipap har också lyckats fördubbla sin marknadsandel när det gäller blöjor under de senaste åren.
- Vi får vara ödmjuka och tacksamma att det går såhär bra i dessa tider, konstaterar Katarina Hanell.
Men hur har Delipap kunnat växa trots de dåliga tiderna? Försäljningsdirektör Hanell tror att de finländska konsumenterna tänker mera på att köpa inhemskt när det är lågkonjuktur.
- Vi är från Finland och vi har all produktion här, säger Hanell.
Företagets värderingar som handlar bland annat om miljömedvetenhet hjälper också till.
- Vi har ett koncept som tilltalar konsumenterna, säger Hanell och tillägger att Delipap fortfarande är litet i jämförelse med företagets stora internationella konkurrenter.
Man kan inte vara bra på allt
Men det är inte bara på grund av Delipaps inhemska produktion som företaget har kunnat växa. Hanell betonar att fokus och en klar strategi och målsättning är väldigt viktigt för att överleva.
- Man ska veta vart man är på väg och vilka beslut som behövs för att komma dit.
Men det gäller också att nischa sig. Man kan inte vara bra på allt, enligt Hanell.
- Nischvalet för oss, med våra värderingar som miljövänlighet och hudvänlighet, har gjort att vi har hållit oss på rätt linje.
Överlevnadstips
Vd Oskari Nuortie å sin sida vill lyfta fram betydelsen av en bra personal och strategi. Men det största tacket går till de finländska konsumenterna.
- Jag vill tacka konsumenterna som har köpt våra produkter och på så sätt hjälpt till att skapa nya jobb vid fabrikerna, säger han.
Han ger också ett tips på hur företag ska överleva en lågkonjuktur.
- Håll koll på kostnaderna och på vart företaget är på väg och ta på basen av det de rätta besluten, säger Nuortie.
Läs också:
Finländska blöjor säljer utomlands