Barn i Langansböle ska gå i Seminarieskolan i centrum av Ekenäs, inte i Snappertuna skola som i dag. Det anser bildningsnämndens svenskspråkiga sektion i Raseborg.
Nämnden var enhällig i sitt beslut på tisdagen (28.10).
Langansböle i Ekenäs ligger på gränsen till det så kallade elevupptagningsområdet, som bestämmer vilken skola är barnets närskola. I det här fallet är de närmaste skolorna antingen Snappertuna skola eller Seminarieskolan.
Kortare skolresor
Under flera års tid har det funnits ett missnöje bland familjer i Langansböle med att deras barn ska gå i Snappertuna skola. Flera familjer har anhållit om tillstånd att i stället sätta sina barn i Seminarieskolan.
Orsaken till det här är främst praktisk. Om ett barn från Langansböle reser till Snappertuna blir skolresan elva kilometer lång, medan det är betydligt närmare till Seminarieskolan från Langansböle. Den sträckan är ungefär fem kilometer lång. Bildningsnämndens svenskspråkiga sektion anser att en förändring behövs.
-På det här sättet slipper vi också det årliga velandet fram och tillbaka över var, när och hur. På det här viset har vi solklara spelregler, säger Martin Stenström (SFP), ordförande för bildningsnämndens svenska sektion i Raseborg.
Stora eller små skolor?
Alla Langansbölebor vill ändå inte ha en förändring. Dennis Brandt är ordförande för Snappertuna Hem och skola och är nöjd med det nuvarande elevupptagningsområdet. Han bor själv i Langansböle och har ett barn som går i Snappertuna skola.
- Jag vill att beslutsfattarna funderar på om vi vill att alla barn går i stora skolor eller om vill vi ha en liten byskola med mindre klasser.
Ge Snappertuna flera årskurser
I dag har Snappertuna skola årskurserna ett till fyra. Nu föreslår också bildningsnämndens svenskspråkiga sektion att Snappertuna skola har hand om hela lågstadiet, det vill säga årskurserna ett till sex.
- På det här sättet blir det vettiga grupper i både Seminarieskolan och i Snappertuna, säger Stenström.
Nu går ett barn från Langansböle de fyra första skolåren i Snappertuna skola, för att sedan gå årskurs fem och sex i Seminarieskolan. Därefter fortsätter barnet till Ekenäs högstadieskola. Om Snappertuna skola undervisade årskurserna ett till sex skulle man slippa mellanskedet i Seminarieskolan.
Förändringen till en skola med sex årskurser i Snappertuna ska också garantera elevunderlaget och därmed Snappertuna skolas framtid.
Elevantalet i Snappertuna skola beräknas minska så att alla klasser i skolan är sammansatta år 2018.
Maj-Len Engelholm, svensk undervisningschef i Raseborg, räknar med att kostnaderna på kort sikt kan minska med 150 000 euro eller tre årsverken om elevupptagningsområdet ändras.
Förslaget går nu vidare till bildningsnämnden i Raseborg.