På måndag publiceras skatteuppgifterna i Finland. Då får du veta vilka förtjänat mest i din kommun ifjol. Det är bäddat för skvaller och spekulation, men det här är ingenting fredagssnackarna bryr sig om.
- Varför skulle det intressera mig? Det är bra om någon klarar sig bra, men synd att man måste betala så mycket skatt, säger Kerstin Ståhlberg.
Hon erkänner ändå att hon kan bläddra i en kvällstidning och snegla på siffrorna. Den andra snackaren, Petri Horttana, blir heller inte upphetsad av skatteuppgifterna.
- Jag läser artiklar där man jämför hur mycket man tjänar i olika yrken, men jag är nog inte ens intresserad av vad min arbetskollega tjänar. Jag är nöjd med vad det står på mitt bankkonto en gång i månaden.
Ståhlberg talar knappast om höstens storstädning när hon levererar sitt ordspråk.
- Sopa rent framför din egen dörr förrän du börjar bry dig om alla andra.
Kåk till salu
Västnylands kanske ståtligaste kåk finns i Sjundeå. Svidja slott är till salu och trots att fastigheten är enorm med slott och 60 byggnader på 800 hektar finns det intresserade.
- Jag är osäker på om jag skulle våga ta mig an uppgiften att sälja den här fastigheten. Den är så stor och den kulturhistoriska delen är värdefull, säger Ståhlberg som jobbar som fastighetsmäklare.
- Hur sätter man en prislapp på kulturhistoria? Det är helt omöjligt, säger Petri Horttana som själv skulle använda Svidja slott som en konstnärskommun där alla gäster skulle få vika ut sovsäcken på slottets golv.
Barn drunknar i stora skolor
Politikerna i Raseborg planerar att ändra elevupptagningsområdet, så att barn i Langansböle går i Seminarieskolan i centrum av Ekenäs, i stället för Snappertuna skola som i dag. Bland invånare väcker det här känslor för och emot, men snackarna verkar eniga.
- Jag är helt för småskolor, totalt. Om man tänker på hur många barn och unga som mår dåligt i dag, så tycker jag barnen ska gå i små skolor där de får en personlig undervisning med kontakt. I stora skolor drunknar de, säger Ståhlberg som själv gått i små skolor i Gråmarböle och Solberg i Ingå.
Snackarna anser att det är viktigt att bevara småskaligheten, för när den en gång tas bort så är det omöjligt att få den tillbaka.
- Allmänt i samhälle gör man allt större och det förorsakar illamående hos människor. Man blir en i massan, man är inte längre en individ, säger Horttana.
Räsänen inte kyrkan
Ett av veckans största samtalsämnen var inrikesminister Päivi Räsänens antydan att Kristdemokraterna kan lämna regeringen om riksdagen godkänner den könsneutrala äktenskapslagen. Det här fick många att träda ut ur kyrkan, även i Västnyland.
- Jag har inte varit inskriven i kyrkan på flera år, men om jag representerade kyrkan skulle jag inte vara värst nöjd över Räsänen. Det hoppar grodor ur hennes mun med jämna mellanrum, säger Horttana och råder Räsänen att vara försiktig med vad hon säger då det redan är så lätt att skriva ut sig ur kyrkan.
- Det är fel att man jämför en person med kyrkan. Räsänen är inte kyrkan. Där tycker jag människor är onödigt känsliga, säger Ståhlberg.
Falska löpsedlar skrämmer
Den här veckan har Petri Horttana reagerat på löpsedlar och nyhetsrubriker. Enligt honom målar man felaktig upp hemska saker.
- Det handlar om skrämseltaktik. Ryssland, Putin, ebola. Allt är farligt och jorden håller på att gå under.
Han skyller delvis på medierna och den så kallade klickjournalistiken.
- I rubrikerna står det något, men när man läser själva texten så stämmer inte rubriken.
- Medierna har tyvärr makt att manipulera oss människor. Med tanke på bostadsmarknaden så kommer det bara negativa nyheter. Det finns också positiva sidor, men de rapporterar man inte om. Man måste kunna se det positiva, påpekar Ståhlberg och avslutar snacket med det latinska ordspråket Carpe diem.