Människor som väljer brandmansyrket har ofta bättre hälsa än den övriga befolkningen när de inleder sin yrkesbana. Men vid femtioårsålder är läget ett annat.
Då har brandmän en större risk att mista sin arbetsförmåga än andra. Att det är ett tungt fysiskt yrke är ingen överraskning, men på senare tid har även riskerna med kemikalier lyfts fram. Det internationella centret för cancerforskning har slagit fast att yrket har en möjlig cancerrisk.
Byteskläder hjälper
Kunskapen om riskerna har ökat och på brandstationer försöker man ta tillvara den kunskapen. Numera ska brandmännen inte sitta i brandbilen med smutsiga kläder.
- Det finns rena byteskläder i bilen som vi byter till i fall vi har rökdykt. Vi klär av oss de smutsiga overallerna och byter om. Hjälmarna och stövlarna tvättar vi på olycksplatsen, säger brandman Tomy Pikkarainen på Karis brandstation vid Västra Nylands Räddningsverk.
De smutsiga kläderna sätts sedan i sopsäckar och förseglas med tejp. På stationen slängs de direkt i tvättmaskinen.
Den här noggranna tvättprocessen har inte varit ett system länge. Pikkarainen säger att förändringen skett under det senaste året.
- Tidigare andades vi röken från kläderna i bilen på väg tillbaka från olycksplatsen till brandstationen. Nu har vi rena kläder på oss under resan, medan de smutsiga kläderna är i säckar i ett skåp bak i bilen, säger Pikkarainen som själv varit brandman i 15 år.
Röklukt hörde till
Både Tomy Pikkarainen och brandmästare Olli Ryhänen är glada över att man äntligen tar hälsovådliga kemikalier på allvar. Tidigare var inställningen till rök och kemikalier en annan.
- Förr i tiden var det en positiv sak att det luktade lite rök i brandstationen. En riktig brandstation skulle lukta rök.
Ryhänen säger att man i dagens läge måste fokusera på sin egen hälsa, helt enkelt för att kroppen ska orka jobba tillräckligt länge.
- Man måste kunna jobba tills man är 65 år gammal.
Läs mera:
Kranvatten-innehaller-giftiga-kemikalier
Svenskar-oroliga-igen-varfor-nu-da