Karriär och arbetssamhälle är grundstenar i föreställningen "Den nya gudomliga komedin" som gjorde succé i Vasa hösten 2013 och som nu är på turné i Svenskfinland. Teatergruppen Teater Povre ger föreställningen på kulturhuset Karelia i Ekenäs och på Tryckeriteatern i Karis.
"Den nya gudomliga komedin" är skriven av svensken Erik Holmström. Som namnet tyder på är föreställningen inspirerad av "Den gudomliga komedin" av Dante, men också bland annat av Arbetssamhället av Roland Paulsen och Dead man working av Carl Cederström.
Komik och samhällsengagemang
Carla Fri är en av tre skådespelare som står på scenen. Hon beskriver "Den nya gudomliga komedin" som en samhällsengagerande pjäs som som görs med stor humor.
- Jag tror det är väldigt många människor som kan känna igen sig i den här pjäsen. Den handlar om bland annat sjukpensionärer, arbetslösa, högpresterande och lata människor och sådana som älskar sin semester mer än sitt arbete.
Publiken får följa med huvudpersonen Ida som liksom Dante på 1300-talet är mitt uppe i en livskris och vandrar från helvetet till paradiset.
- Huvudpersonen håller på att få en burn-out vilket också är väldigt aktuellt i dag. Många jobbar väldigt hårt medan andra har väldigt svårt att få ett arbete alls.
Tolv skådespelare blev tre
Eftersom pjäsen ursprungligen var skriven för tolv skådespelare blir det många klädbyten berättar Fri. Hon kommer att tillsammans med Tuuli Heinonen och Dennis Hansson stå på scenen på Karelia på fredag klockan 18 och på Tryckteatern i Karis på söndag klockan 17.
Regissör för pjäsen är Agneta Lindroos. Hon är också drivkraften bakom teatergruppen Teater Povre som har sin hemvist i Vasa.
Teater för hela slanten
Carla Fri är ursprungligen från Ekenäs men bor numera i Vasa där hon har studerat fysisk teater vid Svenska yrkeshögskolan. Efter några försök att studera diverse ämnen vid Åbo Akademi kunde hon konstatera att det är teater och inget annat som är hennes grej.
- Inget av de andra ämnena var tillräckligt intressanta.