Fokus-husets mångfald ses som en styrka men det finns rum för förbättringar. Ett 50-tal raseborgare vädrade åsikter under invånarkväll som staden inbjudit till.
Fokus-huset i centrum av Karis rymmer idag bibliotek, busstation med väntrum, café och gallerier.
På torsdagskvällen diskuterades husets verksamhet och trafikfrågor.
Kultursekreterare Lotta Lerviks var glad över att så många mött upp och upplevde mötet som positivt och konstruktivt.
- Det märks att huset är karisbornas vardagsrum och man tycker att ganska mycket är bra som det är. Biblioteket är viktigt liksom Galleri Fokus och Galleri Zebra samt lokalarkivet Arresten och caféet. Många vill att den service som finns ska bevaras men länkas tätare samman, rent fysiskt.
Söndra och öppna
Tursamt nog är husets pelare de bärande elementen, inte de många innerväggarna. Det gör det lättare att tänka i nya banor i samband med en renovering.
- Planritningen visar att det finns många små rum och långa korridorer. Om man kan riva dem och blåsa ut väggarna så kan man ju flytta om funktionerna hur man vill. Biblioteket kunde flytta ner till första våningen och caféet till ena änden av huset, föreslår Lotta Lerviks.
Idag finns det tre olika dörrar till Fokus-huset från Centralgatans sida. Om man skulle bygga en vägg längre ut kunde man få en gemensam ingång och en enhetligare huskropp.
Det finns vissa begränsningar vad gäller fönster, de är inte så stora i alla rum. Det är också öppet hur mycket man får göra åt fasaden.
Ungdomar in eller ut?
Under kvällen diskuterades också möjligheten att flytta ungdomsgården från Villa Haga till Fokus-huset.
- Här går åsikterna isär. Vissa tycker att ungdomarna borde få ha kvar sitt eget hus. Andra är rädda för att de unga kommer och stör. Jag tycker själv att ungdomarna är som vilka andra människor som helst. Redan nu rör sig många av dem i biblioteket. Fokus-huset är ett hus för alla åldrar.
Bussar och tunnel
Förutom verksamheten i huset avhandlades också trafiken runt det och i Karis som helhet.
Det finns planer på ett resecenter på andra sidan järnvägen. Här har staden dock inte fria händer att agera då marken är i annan ägo.
- Alla var ganske ense om att det vore bra att få en tunnel från Bangatan till järnvägsstationen. Då slipper man rampen och hissarna.
Däremot fanns det delade meningar om huruvida busstationen ska finnas i Fokus-huset eller inte.
Lotta Lerviks inspireras själv av det åboländska förfarandet i Pargas i början av 1990-talet. Där revs busstationen och flyttades ut ur centrum. Bussarna kör genom staden och man kan stiga av och på längs med rutten.