Finland och Estland har nått en överenskommelse om terminaler för flytande naturgas, LNG. Mellan länderna byggs också en gasledning. Enligt gasbolaget Gasums vd satsar bolaget stort på flytande naturgas.
Vd:n Johanna Lamminen säger att terminalens och investeringarnas storlek beror på hur mycket ekonomiskt stöd man får in.
- Förutsättningen för att de här projekten ska förverkligas är att de är ekonomiskt lönsamma. Det här förutsätter förstås att gasmarknaden i Östersjöområdet utvecklas och att vi kan säkra tillräckliga stöd för projektet, säger Lamminen.
Med det här i bakgrunden klarnar också gasterminalens placering, säger hon.
Enligt överenskommelsen som Estland och Finland offentliggjorde på måndagen får Finland en större regional terminal, och Estland en mindre terminal för distribution och försörjningsberedskap.
Gasledningen mellan länderna byggs senast 2019, sade statsminister Alexander Stubb (Saml). Stubb räknar med att 75 procent av finansieringen kommer från EU-håll.
Enligt Stubb placeras LNG-teminalen sannolikt i Ingå. Gasums vd Johanna Lamminen säger ändå att också Tolkis i Borgå fortfarande är ett alternativ.
Enligt Lamminen stöder terminalen industrin, sjöfarten och trafiken i södra Finland, och ger ett alternativ till rysk gas.
- Flytande naturgas är ett mycket rent alternativ till just oljebaserade produkter då vi går mot en koldioxidneutral framtid.
"Bara positivt"
Enligt äldre forskare Antto Vihma vid Utrikespolitiska institutet är nyheten om terminalbygget mycket positiv. Terminalen och gasledningen ökar konkurrensen på den finländska gasmarknaden, säger han.
Hittills har nästan all naturgas som används i Finland hämtats in via gasledningen från Ryssland. Till gasterminaler kan man hämta flytande naturgas med båt varifrån som helst.
- Man kan göra avtal till exempel i Qatar, möjligen USA och Norge, och i framtiden med någon annan leverantör av flytande naturgas. Och då kan vi få gasen till ett lite bättre pris. Det finns likanande fall i Europa sedan tidigare: då konkurrensen ökas har priset på naturgas också drivits ned, säger Vihma.
Enligt Vihma har EU redan länge haft som mål att öka konkurrensen med sina gasinfrastrukturprojekt.
Gasledningen är nyttig för Finlands och Estlands energisäkerhet speciellt efter att den gemensamma gasledningen i Baltikum blir klar.
- Då får vi tillgång till stora gaslager. Både i Lettland och Litauen finns stora lager med naturgas.
Päivi Kerola/Yle Uutiset