Kontanternas roll i samhället blir osynligare och osynligare. Idag betalar vi största delen av våra dagliga inköp med betalkort. Det är mera sällan det finns en slant i byxfickan längre. Det här märker man av också under gudstjänster.
I Drumsö finska församling i Helsingfors ska man från och med första advent testa att uppbära kollekten elektroniskt.
Kommer ni att ha en kortläsare i ändan av en pinne?
- Nej, skrattar Juha Rintamäki, som är kyrkoherde vid Drumsö finska församling. Vi kommer att ha en läsplatta med tillhörande kortläsare där folk får ge kollekt.
Utöver Drumsö så testas det elektroniska systemet också i fem andra församlingar i Helsingfors. Om responsen är god kommer andra att haka på.
- I framtiden hoppas jag på att ett elektroniskt system ger valmöjligheter för församlingsmedlemmarna, säger Rintamäki. Att själv kunna välja vilket ändamål pengarna de donerar går till är förhoppningsvis framtidens melodi.
Banker slutar ge kontanter
Från och med den 1.1.2015 är det slut med kontantlyft i Nordeas bankkontor i Karis och i Hangö, då dras nämligen den servicen in.
Maj-Louise Silén som är kontorsdirektör för bankkontoren i Ekenäs och Karis förklarar att det handlar om en så liten grupp kunder som lyfter pengar över disk att de har valt att frigöra resurser för övriga bankärenden i stället.
- De som lyfter kontanter i banken är personer som av en eller annan orsak är obekväma med att använda bankautomater, men man kan inte säga att det handlar om människor ur endast en viss åldersgrupp, säger Silén.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och förstås har en del varit negativt inställda. Tanken från bankens sida är trots allt att det ska finnas tillräckligt med personal så att en banktjänsteman till och med kan gå tillsammans med kunden till en bankautomat för att visa hur den fungerar.
- Vårt västra grannland är ju en föregångare och där har användningen av kontanter minskat ännu mer, berättar Maj-Louise Silén som tror på ett kontantlöst samhälle i framtiden.
Plast är kung
Idag använder över 76 procent av finländarna betalkort som det vanligaste betalmedlet. Största delen av räkningarna betalas också elektroniskt.
Enligt Finansbranschens Centralförbund är användningen av kontanter populärast bland 15 till 19-åringar och över 65-åringar. Största delen av kontantuttagen sker i automater.