Ekosystemhotell. Det låter ju som något för den som är ekologiskt inriktad, men det är inte frågan om ett hotell för människor, utan för växter.
Finlands miljöcentral har för första gången ett projekt på gång där man kollar om det går att flytta värdefulla ekosystem från till exempel vägkanter till ett annat ställe som påminner om den ursprungliga miljön.
Det här pilotprojektet görs i Tegelbacken i Raseborg, i stenkrossföretaget Rudus marktäktsområde. I går (19.11) flyttades omkring 20 jordklumpar från vägkanten vid riksväg 25, berättar Ville Rautoma som är ansvarig områdeschef för Rudus.
En grävmaskin tar upp jordklumpar som körs till sandgropen på ett lastbilsflak. Grävmaskinsföraren gör först mindre gropar i sandsluttningen och gräver sedan bort mera sand så att jordklumparna kan placeras i sluttningen.
- Vi försöker flytta klumparna så hela som möjligt så att en så stor del av ekosystemet som möjligt följer med, säger Routama.
Biologer från Finlands miljöcentral var på plats för att se till att allt gick rätt till. Inget fick flyttas innan de gav grönt ljus.
Försöker minska på besvärsrundor
Det är alltså ett pilotprojekt för Finlands miljöcentrals del som pågår i Tegelbacken i Raseborg. Rudus är det första företaget som är med i det här projektet som aldrig utförts på detta sätt i Finland förut.
Petri Ahlroth är direktör för naturmiljöcentret vid Finlands miljöcentral och han var med i sandgropen i Tegelbacken. Han tyckte att allt såg ut att gå bra. Ahlroth förklarar att man försöker få fram olika mekanismer för att stöda markplanering och byggarbeten.
- Vi måste göra olika test för att komma på hur vi ska flytta på känsliga växter från en plats till en annan och hur vi kan förvara dem under arbetets gång. Finlands miljöcentral har kommit fram till att det här kan vara ett sätt att snabba på olika byggarbeten som ofta försenas på grund av besvär.
Ahlroth säger att man ju inte ännu vet om det här alls kommer att lyckas, det räcker några år innan det är klart om pilotprojektet i Tegelbacken är en framgång.
Växter som trivs i solig miljö
Det är växter som trivs i en miljö där solen lyser mycket som flyttas. Öppna platser som är exponerade för solen har en rik flora och fauna som har anpassat sig till torka, stark solstrålning, hög temperatur, kraftiga omväxlingar i temperaturen och de är också vana vid en näringsfattig jord. De här platserna är viktiga för sällsynta insekter och kärlväxter.
Nu flyttas de alltså till en sluttning i Rudus sandgrop, till ett så kallat ekosystemhotell. Det är ju inte bara växterna som flyttar utan också en del av hela ekosystemet. Petri Ahlroth säger att sandgropen är en idealisk plats för ekosystemet.
I sandgropen får man ändå en upplevelse av att så pass känsliga växter borde flyttas med något annat än en grävmaskin. Petri Ahlroth håller inte med.
- Man kan inte använda spadar, för om det här projektet lyckas och utvidgas så måste man använda grävmaskin, så därför gör vi det nu.
Vill både lyckas och misslyckas
Ahlroth tycker att allt är spännande och att det ska bli intressant att se hur det fungerar och hur miljöcentralen kan fortsätta med det här.
- Vi måste både lyckas och misslyckas så att vi får erfarenhet av det här. På det sättet vet vi hur vi ska utveckla arbetet och hur vi ska fortsätta.
En form av efterarbete
Ville Routama från Rudus påpekar att företaget har en plikt att hålla sina arbetsplatser i skick.
- Rudus ska sköta som sina arbetsplatser i naturen även efter att det inte längre används. Det här ekosystemhotellet är ju ett sätt att sköta efterarbetet. Rudus vill inte bara lämna en tom grop efter sig där det enbart växer tallar, det här är också en form av efterarbete.
Förhandlar med flera företag
Liknande projekt kommer kanske att göras på andra ställen i Västnyland, säger Petri Ahlroth från Finlands miljöcentral.
- Vi förhandlar med andra företag och många är intreserade av att vara med. Företagen ser de ekonomiska fördelarna i projektet, men förhandlingar är inte färdiga ännu, så det är oklart om det blir en fortsättning i Västnyland eller någon annanstans.