Två av tre västnyländska riksdagsledamöter kommer att rösta ja till förslaget om könsneutrala äktenskap. Riksdagen röstar om lagen på fredag (28.11) klockan 13.
Debatten om initiativet kan du se här. Den börjar på torsdag klockan 17.
Det är trots många enkäter ännu inte klart hur det går i omröstningen på fredag. Enligt Helsingin Sanomats siffror i morse säger knappt hundra ledamöter ja, knappt 90 säger nej och 15 har ännu inte uppgett hur de tänker rösta.
Blomqvist och Feldt-Ranta säger ja
Av de västnyländska ledamöterna har två sagt att de stöder könsneutrala äktenskap.
Raseborgarna Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP) förespråkar en förändring av äktenskapslagen så att par av samma kön också kan gifta sig.
Feldt-Ranta motiverar sin syn bland annat på Twitter.
- Alla människor är lika värda. Alla har samma människovärde. Alla borde bemötas lika inför lagen. Mänskligheten. Kärleken.
Thomas Blomqvist är på samma linje.
- Det handlar om rättvisa. Två vuxna människor som älskar varandra ska ha rätt att ingå äktenskap. Dessutom tycker jag inte att det finns hållbara argument för varför det inte skulle vara så.
Blomqvist nämner också det ofta använda argumentet att ingen förlorar om lagen ändras.
- Det är inte bort från någon. Alla redan ingångna äktenskap och alla kommande äktenskap mellan man och kvinna är lika bra och värdefulla som förut fastän lagen nu ändras.
Matti Saarinen avslöjar först på fredag
Lojobon Matti Saarinen (SDP) har däremot inte avslöjat hur han tänker rösta. Han säger att han har varit osäker på saken i flera år. Men nu har åsikten mognat.
- Nu vet jag hur jag tänker rösta. Jag har funderat både på hårda aspekter som juridik och på mjuka frågor som känslor. Jag har också tänkt på den kristliga aspekten, säger Saarinen.
Matti Saarinen säger att frågan om könsneutrala äktenskap har väckt större intresse än någon annan sak under hans snart sex mandatperioder långa bana som riksdagsledamot.
- Den har fått helt otroliga mått. Jag har fått hundratals meddelanden.
Också på Facebook vädjar många till Saarinen om att han ska rösta för en förändring av lagen.
Saarinen anser det är fel att mediernas enkäter får så stor vikt i många frågor riksdagen ska avgöra. Han påminner att besluten fattas först när riksdagen röstar. Han förundrar sig också över hur en fråga, hur viktig den än är, kan dominera diskussionen samtidigt som Finland kämpar med miljardskulder och stor arbetslöshet.
Matti Saarinen ställer inte upp för omval i riksdagsvalet 2015.
Läs mera om bakgrunden till medborgarinitiativet.
Artikeln kompletterades på torsdag kväll 27.11 klockan 23 med citaten av Thomas Blomqvist.