På onsdagen hade många i Finland problem med nätet, och inte fiskenätet, utan det nätet hela det moderna samhället bygger på. Internet låg nere hos många finländare och det var också störningar i telefontrafiken.
Problemen fortsatte i flera timmar. Orsaken till avbrottet var en grävmaskin som av misstag hade grävt sönder en fiberkabel i Lojo.
- Vilken tur att man hade en reservkabel, men otur att den låg så nära huvudkabeln att den också kapades, säger Ulrica Isaksson med en viss ironi.
Den andra snackaren, Petri Horttana, bildar sig med tv-dokumentärer och drar paralleller till ett flygplan, där man enligt honom har tre styrsystem som ska garantera säkerheten om ett system kollapsar.
- I ett fall i dokumentären låg kablarna eller systemen bredvid varandra i flygplanet och alla råkade brista samtidigt. Det här är lite samma sak. Jag undrar hur man tänker där, det är säkert någon som en måndag kommit på den briljanta idén att sätta kablarna bredvid varandra.
Ett dystopiskt moln lägger sig över studion. Med en spade kan du i princip själv förlama informationssamhället.
- Jag har hört om fall där poliserna har överraskat killar som grävt upp kablar från marken för att sälja kopparn i dem. De som gräver vet knappast vilka kablar de river upp, säger Horttana, eller Peta von Karis som han kallar sig själv.
Trots att glöggen är varm och julstjärnan lyser i studiofönstret är följande samtalsämnet tungt.
Grymt att panta sitt barn
En del familjetragedier har uppmärksammats i Finland den senaste tiden. Tidigare i år handlade det om en mamma som tagit livet av fem spädbarn hon fött i smyg. Mamman förvarade kropparna i en frys i husbolagets källare.
Förra veckan tog en mamma i Kuopio livet av sina två barn. För att förhindra familjetragedier föreslår riksdagsledamoten Anja Juvonen (Sannf) babyluckor. De här skulle vara anslutna till ett sjukhus där man anonymt kan lämna barnet. Modern skulle ha en åtta veckors ångerperiod och en möjlighet att inom den perioden rätt att kräva tillbaka barnet, utan rättslig påföljd
Liknande system finns i elva länder i Europa och till exempel i över 100 tyska städer. Babyluckorna har minskat på spädbarnsdödligheten på grund av yttre våld.
Tystnad råder i studion.
- Jag blev kallsvettig när jag hörde om det här. Jag tycker man först borde gå till grunden med det här problemet. Kan man göra något inom psykvården? Att panta sitt barn låter jäkligt brutalt, säger Horttana.
Isaksson tar exempel från motsvarande fall i historien.
- Jag har sett filmer om 1700- och 1800-talet där kloster hade luckor där man kunde lämna sina bebisar, så det är ingen ny tanke.
Hon efterlyser ett samhälle där vilken hemdörr som helst kunde fungera som en babylucka.
- Om läget är så kritiskt så måste man kunna knacka på hos vem som helst och be någon ta hand om barnet. Var finns grannarna, var finns människorna i närheten? Kanske man sätter den lilla energi man har kvar att dölja eländet i stället för att be om hjälp?
Horttana som vanligtvis har ett välsmort munläder blir tystlåten under diskussionen, men nämner nyheterna där man hela tiden hör om nedskärningar.
- Jag blir nästan ordlös. Men man hör ju hela tiden om de ekonomiskt kärva tiderna vi lever i och hur man drar ner på krishjälpen.
Marry me
På fredag (28.11) eftermiddag röstar riksdagen om en könsneutral lagstiftning. Hur det går är oklart, men fredagssnackarna är säkra på sin ståndpunkt.
- Jag hoppas lagförslaget godkänns. Annars bor vi nog i en grotthåla, säger Petri Horttana och får medhåll av Ulrica Isaksson.
Lyssna på snacket för flera åsikter, tankar och argument.