Den ministerarbetsgrupp som utrett reformen av andra stadiets utbildning har nått en överenskommelse, som ska presenteras i statsrådet på torsdag. Statssekreterare Marcus Rantala, som representerat försvarsminister Carl Haglund i arbetsgruppen säger att både finansieringsfrågan och vem som ska ha tillstånd att upprätthålla en utbildning på andra stadiet nu är klar. Se intervjun!
Rantala är ytterst fåordig om resultatet i den ministerarbetsgrupp som har utrett andra stadiets utbildning och tillstånden att upprätthålla utbildning samt finansieringslagen.
Tillstånden ses över och finansieringen avgörs utgående från de resultat som skolorna presterar, säger Rantala till Yle Nyheter.
Genom att minska på antalet skolor på andra stadiet hoppas regeringen spara 260 miljoner euro. Lärarfacket OAJ bedömer att var tredje skola på andra stadiet kommer att stängas.
Förhandlingarna om politisk enighet kring reformen av gymnasie- och andra stadiets utbildning har pågått intensivt inför statsrådets session på torsdag.
Två större helheter
Rantala är försiktig kring detaljerna, de beskeden ges på torsdag.
- Det är fråga om två stora helheter som vi har processat på undervisnings- och kulturministeriet, säger han. Den ena handlar om upprätthållartillstånden för andra stadiet, det vill säga gymnasie- och yrkesutbildningen. Det andra är finansieringslagen alltså hur finansieringen av andra stadiets utbildning ska se ut i framtiden.
Vi visste i förväg att det handlar om inbesparingar, vad handlar det om konkret för Svenskfinlands del?
- Nedskärningarna är en annan sak, de är avgjorda skilt. Dagens beslut är kopplat till dem men inte en direkt följd av dem, förklarar Rantala.
Nu ses utbildningsupprätthållningstillstånden enligt honom över, vilka som kommer att finnas i framtiden - och finansieringen kommer att utgå från de resultat som skolorna presterar.
- Man ser mer på skolornas resultat och genomströmning än antalet studerande i framtiden, framhåller Rantala.
Betyder det här färre utbildningsupprätthållare i Svenskfinland framöver?
- Det betyder färre utbildningsupprätthållare ja - men det är viktigt att alla upprätthållare diskuterar internt. Mycket sker redan. Vi har en specialutredare för den svenskspråkiga yrkesutbildningen, Ole Norrback. Hans rapport väntas bli klar i slutet av året, säger Rantala.
- Det rör på sig också kring gymnasieutbildningen. Det gäller att diskutera i regionerna nu. Nu kommer ramarna både gällande upprätthållartillstånden och finansieringen att vara klara när vi går vidare, säger han vidare.
- Det är viktigt att man själv för den här diskussionen i regionerna.
Bättre kvalitet med mindre pengar?
Det låter som om någon ändå direkt blöder som en följd av det här, kan du berätta något om detaljerna i Svenskfinland?
- Nedskärningarna drabbar alla men de är inte beroende av finansieringslagen eller upprätthållningslagen. Det är utmanande att man med mindre pengar borde prestera bättre kvalitet, funderar Rantala vidare. Nu gäller det att se över strukturerna för att få det att lyckas i praktiken.
Övergångstiden är lång och förändringarna sker inte över en natt. Det gäller att anordna utbildningar som får eleverna att bli klara snabbare än vad de gör i dagens läge.
Ni utlovar tydligare besked på torsdag, vad betyder det?
- Då kommer statsrådet att behandla helheten och avge två prpositioner till riksdagen, sedan hörs alla intressegrupper. Jag tror man vet i regionerna vad som väntas av dem. Ministeriet har turnerat i regionerna och berättat om vad som komma skall, avslutar Rantala.
Läs mera:
Läs mera om planerna för andra stadiets utbildning på ministeriets sidor!