Hangö, Raseborg och Lojo planerar att göra en gemensam gymnasiekartläggning. I bakgrunden finns regeringens reform för andra stadiets utbildning.
I går (4.12) presenterade regeringen reformen för andra stadiets utbildning. Finansieringen av andra stadiet ska minska med 260 miljoner euro. Upprätthållarna av utbildning, det vill säga kommunerna som upprätthåller gymnasierna och yrkesskolor såsom Axxell, ska spara 69 miljoner.
Gemensam kartläggning
Hangö, Raseborg och Lojo vill nu ha konkreta verktyg som svarar på den här struktur- och finansieringsreformen. Därför planerar de tre västnyländska kommunerna en gemensam kartläggning av gymnasierna i regionen.
Nästa höst ska kommunerna ansöka om huvudmannatillstånd, även kallat upprätthållartillstånd. I den här ansökan ska kommunerna specificera hur de ska ordna utbildningen med mindre statlig finansiering. Det ska finnas en konkret plan hur gymnasieverksamheten ska organiseras så att kostnaderna sjunker. Dessutom ska studerandeunderlaget och de pedagogiska och ekonomiska förutsättningarna för gymnasierna redogöras.
- Anhållan kommer att göras på basis av de utredningar som nu ska göras, berättar bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg.
- En neutral part får hjälpa att kartlägga och komma med konkreta förslag på hur vi ska organisera verksamheten, förklarar Nyman.
Bildningsnämnden i Lojo har redan gett grönt ljus för en gemensam gymnasiekartläggning. Bildningsnämnderna i Raseborg och Hangö tar upp frågan inom kort.
Finns det bättre alternativ?
Enligt Nyman är gymnasierna både i Raseborg, Hangö och Lojo relativt kostnadseffektiva. Utgångsläget för kartläggningen är det läget man har i dag. I Raseborg betyder det ett finskt gymnasium i Karis och var sitt svenskt gymnasium i Karis och Ekenäs.
- Vi utreder om det finns alternativ som är bättre. Om det kommer alternativ som man kan bedöma vara ett konkret alternativ så för vi fram det till våra beslutsfattare, säger Nyman.
Undervisningsminister Krista Kiuru, SDP, har sagt att meningen inte är att minska på antalet skolor. Men hur ska man kunna spara utan att skära ner?
- Det blir en utmaning, konstaterar Nyman.
Han tror att det enda sättet att minska kostnaderna är att ordna mindre utbildning, det vill säga färre kurser eller utbildning på färre ställen. Men han vill inte i det här skedet spekulera i vad det konkret kommer att innebära för Raseborg.
Gymnasiefusion?
Frågan om Ekenäs gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium ska slås samman har tidigare diskuteras i Raseborg.
Kommer det att finnas svenska gymnasier både i Ekenäs och Karis också i framtiden?
- Jag utgår från att vi har gymnasieutbildning i båda stadsdelarna, svarar bildningsdirektören.