Teemu Björkqvist från Hakarinne finska skola är ny medlem i ungdomsfullmäktige i Raseborg.
Han vill jobba för att också finska ungdomar ska känna sig hemma i svenska Ekenäs.
- Finskspråkiga ungdomar utestängs lätt från olika typer av aktiviteter och hobbyn på grund av sitt modersmål. Jag vill förbättra de finskspråkigas position eftersom vi utgör en viktig minoritet i Raseborg.
Det gäller att rasera språkmurar och göra det lättare att söka sig till Unckan dvs ungdomsgården i Ekenäs och till olika grejer som ordnas. Idag känns det inte speciellt trevligt att stiga in i en övervägande svensk miljö, säger Teemu Björkqvist.
- Man känner sig ensam och utanför. Förutom om man har en kompis med sig men då håller man sig oftast på tu man hand.
Spännande att påverka
Isabelle Hyytiäinen och Max Kopra är också nya medlemmar i ungdomsfullmäktige. De hade hört att fullmäktigearbetet var roligt och drivs också av en önskan förändra saker till det bättre.
- Vi hörde här om drogproblem i Karis och det borde vi göra någonting åt. Skolmaten där uppfattas också som sämre och det kan vi kanske påverka, säger Isabelle.
Ungdomsaktiviteterna ska vara till för alla oavsett modersmål, poängterar både Isabelle och Max som gärna vill försöka integrera de olika språkgrupperna på något sätt.
Vissa justeringar kunde däremot göras vad gäller öppethållningen vid ungdomsgården i Ekenäs.
- Unckan stänger kl.21 på fredagar och det är synd. Det borde vara längre öppet så att vi unga har någonstans att hålla till, säger Max.
Soffor och synlighet
Ungdomsparlamentet fick också rösta om vad de helst skulle satsa på om de hade tusen euro enligt devisen Vad skulle du göra med en tonni? Röstningen föregicks av ett arbete i grupper.
Ett öppna dagar-evanemang för att visa på olika möjligheter i Raseborg vann mest gehör. Nya soffor borde införskaffas till högstadiet och gymnasiet och mera kultur och musikprogram ordnas för eleverna.
Ungdomssekreterare Fredrika Åkerö höll i trådarna och instruerade också i röstningsförfarandet då de 15 medlemmarna valdes in i det nya ungdomsfullmäktige.
- Vi ska lära oss hur fullmäktigearbetet fungerar innan vi går igång med mötena. Före jul hoppas vi ändå ha valt ordförande och nämnderepresentanter.
Att ungdomarna numera kommer att ha en egen representant med i stadens nämnder uppfattades som en mycket positiv sak.
- Det är fint att någon kan berätta vad vi tycker och tänker, säger Max Kopra.
Politik tar tid
Arbetet inom ungdomsfullmäktige bär ju inte alltid frukt under samma period. Därför krävs tålamod och flitigt arbete. Man jobbar långsiktigt och lär sig av varandra, säger Fredrika Åkerö.
Ett exempel är den aktuella skejtpark som föddes som ett initiativ från ett tidigare ungdomsfullmäktige.
På plats fanns också politikerna Anders Walls (SFP) ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg. Han hade sällskap av Ira Donner från de Gröna.
- Direkt kontakt med kommunalpolitiker är värdefull från båda hållen. Vi vill gärna veta vad de unga tycker och kan i vår tur bidra med erfarenheter av hur saker planeras och bereds. Saker kan ta lång tid att förverkliga så man måste ha tålamod inom beslutsfattandet.