I vissa fall kan det bli lojalitetskonflikter när en hög tjänsteman i en kommun samtidigt är ledande politiker i en annan kommun. Elisabeth Kajander valde att lämna politiken. Men i Sten Öhmans fall har det gått bra att kombinera de två posterna.
I måndags (8.12) blev det klart att stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen i Hangö blir första vice ordförande i stadsstyrelsen i Raseborg.
Hon är också socialdemokratisk fullmäktigeledamot i stadsfullmäktige i Raseborg.
Kukka-Maaria Luukkonen har tyvärr inte möjlighet att vara med i ett reportage i det här skedet.
Frågan är om det i praktiken kan bli problematiskt i olika situationer då en person på det här sättet sitter på två stolar i två olika kommuner. Vems intressen ska personen tänka på?
Inom planläggningen går det bra
Sten Öhman är planläggningschef i Ingå och samtidigt vice ordförande i stadsstyrelsen i Hangö och fullmäktigeledamot för SFP i stadsfullmäktige i Hangö.
För honom har det gått bra att kombinera de två olika uppgifterna. Inom planläggningen finns det inte situationer där lojalitetsproblem skulle uppstå, anser han. Då det gäller regionala markanvändningsfrågor i Nylands förbund har både Hangö och Ingå samma intressen, förklarar han.
Värre med social- och hälsovård
En som valde att kliva ur sin roll som politiker är Elisabeth Kajander som blev grundtrygghetsdirektör i Hangö i augusti 2013.
I och med direktörsposten valde hon att lämna alla sina politiska uppdrag. Hon var socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Raseborg, första viceordförande i grundtrygghetsnämnden i Raseborg, viceordförande i nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde och medlem av fullmäktige för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Inom social- och hälsovården finns så mycket samarbete mellan Hangö och Raseborg, att det ofta skulle bli nödvändigt för Kajander att jäva sig, om hon skulle ha fortsatt som politiker, berättar hon. Så för hennes del var det här den bästa lösningen, men hon uttalar sig bara för egen del och den här branschen.
Hangö stad önskade också att hon lämnar politiken.
Inte juridiskt fel att kombinera topposter i två kommuner
I den här frågan finns det inga juridiska problem då det gäller valbarhet och jävighet, bekräftar Arto Sulonen, chef för juridiska ärenden vid Kommunförbundet.
Visserligen kan det finnas enskilda fall där intressen står i strid med varandra, och då måste personen jäva sig, förklarar Sulonen.
Kommunförbundet har inte undersökt hur allmänt det är att en ledande politiker i en kommun samtidigt är hög tjänsteman i en annan kommun.
Sulonen tar inte ställning till om det här är ändamålsenligt eller inte.