Murarna mellan språkgrupperna, både bland unga och äldre, dryftas i veckans fredagssnack. Dessutom tvistar snackarna Kerstin Ståhlberg och Kennet Lindholm om julgranar.
Halva adventstiden är nu över och en del människor börjar redan få julstämning. Karisbon Kennet Lindholm har hittills bara känt julstämning när han bakade pepparkakor med sitt barnbarn, men han kastar inte yxan i sjön. Julstämningen kommer nog.
- Sedan när man får slappna av så dyker den försiktigt upp, konstaterar Lindholm.
Kerstin Ståhlberg från Ingå har redan lite julstämning men det är först på julafton som den infinner sig helt och hållet.
- När jag gör min hemlagade italienska sallad på julafton. Då är det jul, berättar Ståhlberg.
Vandaler förstör tomtar
I Raseborg har stadens parkavdelning försökt skapa julstämning i decembermörkret genom att pryda stadsdelarna med tomtar och bockar. Men oturligt nog har tomtarna inte fått vara i fred. En del har vandaliserats, andra har försvunnit eller dykt upp på helt andra platser i staden.
Kerstin Ståhlberg kan inte förstå vad någon får ut av att förstöra.
- Kanske är det någon som har tomtar på loftet som gjort det, funderar Kennet Lindholm.
Båda fredagssnackarna vill ge en eloge till parkavdelningen som försöker skapa julstämning trots knappa resurser.
Skolor borde vara tvåspråkiga
De finns murar mellan de båda språkgrupperna bland annat i Ekenäs. Det här kom fram under ungdomsparlamentet då ett nytt ungdomsfullmäktige valdes i Raseborg. Teemu Björkqvist från Hakarinne finska skola, som är ny medlem i ungdomsfullmäktige, berättar att man som finskspråkig känner sig utanför till exempel på ungdomsgården.
- Det låter som Ekenäs. Här finns det en liten klyfta ännu, konstaterar Kennet Lindholm.
Han tror att det är ett problem att de finskspråkiga och svenskspråkiga skolorna är åtskilda. Han tror situationen skulle vara annorlunda om skolor slogs ihop eller om skolorna var tvåspråkiga.
Det kan också vara en bra idé att låta barnen ha finska lekkamrater, föreslår Kerstin Ståhlberg.
- Det ska börja redan på daghemmet. Språkbad från första början så blir det naturligt med två språk, säger hon.
Svenskan kommer dö ut
De är oense om svenskans framtid i Finland. Kennet Lindholm tror att svenskan sakta kommer att dö ut. Det här bland annat för att svenskspråkiga skaffar finskspråkiga partner.
- Det är en helt annan värld om 70-80 år, tror Lindholm.
Ståhlberg håller inte med. Hon tror att svenskan alltid kommer att finnas, men att de svenskspråkiga inte ska vara egoistiska med att hålla kvar svenskan.
Hon tror att det är mycket fast i finlandssvenskarna själva.
- Vi byter till finska i en butik istället för att försöka få svensk service.
Språkmurar också i Ingå
Att murar finns mellan de två språkgrupperna är inte något Ekenäsfenomen. Ståhlberg tror att det finns lite samma problem i hennes hemkommun Ingå.
- Man är hemskt rädd att tala finska. Så var det också när jag gick i skola. Det borde blandas om mera, tror Ståhlberg.
Kennet Lindholm vill lyfta fram gåvan med att kunna tala båda inhemska språken.
- Lär vi oss bra finska så har vi ett försprång på arbetsmarknaden, säger han och jämför med sitt eget jobb, där han prioriteras för att han talar båda språken.